Waarom jij jouw zorgen niet thuis kunt laten tijdens de vakantie

Mensen willen graag dat als ze op vakantie gaan hun zorgen, waarmee ze normaliter te maken hebben, thuis blijven.

Vakantie om afstand te nemen

Iedereen verdient een ontspannen vakantie waarin genieten centraal staat. Een rustperiode is nodig om los te komen van het leven van alledag. Daar hoort bij dat je afstand neemt van onder andere je werk, huis, contacten, ritmes, leefpatronen, agenda en to-do list. Al deze voorbeelden hebben een gemeenschappelijk kenmerk. Je kunt kiezen of en hoe je afstand neemt van deze onderdelen uit jouw dagelijkse leven.

Afstand nemen van zorgen

Wat niet in het rijtje voorkomt zijn jouw zorgen, problemen, lasten, angsten, ziekte en gevolgen daarvan, mentale balans, fysieke en mentale klachten, verdriet en rouwprocessen. Deze voorbeelden gaan over jouw innerlijk en over processen die zich daar (on)bewust afspelen. Van deze zaken kun je lastiger afstand nemen in een vakantieperiode, ook al zou je het heel graag willen. Ze zijn verweven met jou en horen bij wie je nu bent.

Kop in het zand

Wat zou het heerlijk zijn om te kiezen om al deze dingen thuis te laten als je met vakantie gaat. Helaas is het onmogelijk om met jezelf af te spreken om nergens aan te denken, om alleen maar plezier te maken, te doen alsof je alleen maar happy bent, te doen alsof er geen zorgen zijn en je kop in het zand te steken.

Realiteit

Misschien is het maar goed ook dat je niet kunt doen alsof er geen zorgen zijn. Hoe realistischer en eerlijker jij in het leven staat, hoe beter je kunt omgaan met zorgen, teleurstellingen en tegenslagen. Het leven omarmen met alles wat daarin passeert, geeft je een vaste bedding en veerkracht om problemen in de ogen te kijken, er mee te gaan onderhandelen en uiteindelijk meer stevigheid en balans te ervaren. Ook tijdens een vakantie gaat het erom dat je beseft wat er aan de hand is. Het is belangrijk dat je bewust wordt van waar de schoen wringt en wat jou energielevel bepaalt en beperkt.

Schakelen

Pas als je wilt beseffen wat er speelt, kun je kiezen om dingen tijdelijk te parkeren. Dan kun je tijdens een vakantie schakelen tussen verschillende gevoelens en emoties. Enerzijds de pijn en last die je ervaart en anderzijds het mooie en pure van het leven. Besef dat verdriet en teleurstelling ook gevoeld mogen worden in een rustperiode. Zo ontstaat er juist ruimte voor andere gevoelens en emoties, wellicht blijdschap en vreugde. Maak momenten waarin je kunt genieten van kleine dingen met behulp van je zintuigen om echt te zien, echt te horen, echt te proeven, echt te ruiken en echt te voelen.

In plaats van verdringen, kun je beter bewust worden, aanvaarden en verwerken.

Zelfhulp

Vind je dit moeilijk? Heb je behoefte aan beetje begeleiding daarin? Ik reik je graag tools aan om een vakantieperiode tot een eerlijke en fijne periode te maken. Mijn cliënten krijgen een Vakantie Coach Kit mee voor de vakantieperiode met daarin tips en tools om te ontspannen, genieten, focussen, gedachtes parkeren, mentale rust creëren en genieten in het moment.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *