De onzin die ‘Blue Monday’ heet

Vandaag is het maandag 18 januari. Blue Monday, ook wel deprimaandag. De dag die ‘bewezen’ de meeste deprimerende dag van het jaar is. Maar klopt dat wel? Volgens mij is het gewoon onzin. Waarom dat zo is leg ik uit in deze blog.

Oorsprong Blue Monday

De Britse psycholoog Cliff Arnall heeft een formule ontwikkeld en daarmee Blue Monday berekend. Dat is de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig en weemoedig voelen. Redenen voor deze deprimerende toestand zijn dat de meeste goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn mislukt, de vakanties nog ver weg zijn, de status van je schuldenlast niet florissant is en het weer somber kan zijn.

Veel media nemen deze conclusies (klakkeloos) over en maken er een hype van. De aandacht voor deze bedroevende maandag groeit en in kranten en op social media worden er talloze artikelen en posts geplaats.

Twijfels bij Blue Monday

De formule van Cliff Arnall is alleen helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd en er zijn grote twijfels bij zijn beweringen. Er is een grote kans dat de stelling dat de derde maandag in januari de meest depressieve dag is, helemaal niet waar is.

Logische feiten

Zonder de formule van Arnall had ik ook kunnen bedenken dat veel voornemens mislukt zijn, dat vakanties nog ver weg zijn, dat iedereen baalt van schulden en dat de maandag waarschijnlijk voor veel mensen een zware dag is aan het begin van de week. Ook grafieken van het weerverleden laten zien dat 21 januari vaak lang, donker en koud was. De zon komt die dag laat op, gaat weer vroeg onder en laat zich over het algemeen zelfs helemaal niet zien. Logische feiten dus.

Maar maandag is gewoon een maandag zoals veel andere dagen.

Waar richt jij je aandacht op?

‘Waar jij je aandacht op richt dat neemt toe’, is een psychologisch principe die ik in coaching veel toepas. Dus als jij gelooft in Blue Monday, dan is de kans groot dat jij je die dag ook niet zo goed voelt.

Maar, als jij oprecht gelooft dat deze maandag een topdag is, dan is de kans groot dat je vandaag een mooie, leuke, inspirerende, energieke en blije dag zult ervaren. Want waar jij je aandacht op richt, dat neemt toe.

Ik wens je een Happy Monday!

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *