A ship is safe in harbour, but that’s not what ships are for

A ship is safe in harbour, but that’s not what ships are for

Dit is een quote van de Amerikaanse theoloog William Shepp.

Een schip is niet bedoeld om alleen maar veilig in de haven te liggen. Het is gemaakt om stormen op zee met hoge golven en veel wind te doorstaan, op weg naar de volgende haven. Een schip heeft het niet voor het uitkiezen en moet in alle weersomstandigheden kunnen varen. 

Je kunt een schip ook wel als metafoor zien voor een mens. We zijn niet gemaakt om een sluimerend leven te leven in de veilige haven. We mogen tot bloei komen en een vruchtbaar leven leiden. Maar we kiezen vaak voor de weg met de minste weerstand zonder uitdagingen waarbij een sluimerend leven aantrekkelijk lijkt. Ja, het klopt dat als jij je op zee begeeft je heftige confrontaties tegen kan komen. Het is soms hard werken om je schip veilig over zee te krijgen. Er kunnen onverwachte dingen gebeuren waar je geen controle over hebt. Zo is het leven ook. Je komt lastige situaties tegen waar je liever voor wilt weglopen.

Maar kijk eens naar de andere kant? Een schip dat doet waar hij voor gemaakt is, is prachtig om te zien. Hij is in zijn element als hij vaart en de strijd met water en wind aan gaat. Als hij eindelijk aankomt in de haven na een spannend avontuur, gehavend door de storm, schittert hij als overwinnaar en lijkt nog krachtiger dan voorheen. Het schip is mede door de crew van grote betekenis en bereikt zijn doelen.

Als wij ervoor kiezen om uit onze veilige haven te komen en het leven te leven, kunnen we de stormen niet alleen trotseren. Met wie kun jij samen naar jouw zorgen kijken? Durf jij om hulp te vragen? Is er een vertrouwen op God? Hij is een hulpbron en altijd beschikbaar. Hoe groot is het vertrouwen in jezelf? Samen met jouw crew kun je het gaan fixen?

Wat kies jij? In de veilige haven je tijd uitzitten? of gaan ontdekken en te groeien door weer en wind? Gooi jij het over een andere boeg? Ik wens jou een behouden vaart!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *