De kracht van het ‘even uithouden’

Je kent het vast wel, je bent getriggerd door iemand in jouw omgeving, je raakt geïrriteerd en gaat uit je stekkerdoos. Later als je bent bedaard, realiseer je dat jouw reactie niet handig was. Je bent er helemaal niets mee opgeschoten en jouw gedrag en reactie werken averechts. Dan is het goed dat je leert wat de kracht van het ‘even uithouden’ is.

De betekenis van het uithouden is verdragen, gedogen en doorstaan. Je kan deze term voor veel situaties gebruiken. Ik doel op situaties waarin je wordt getriggerd en uitgedaagd door iemand in jouw omgeving. In plaats van direct vanuit je geraaktheid te reageren, is het soms heilzamer om het moment te verdragen en te doorstaan voordat je reageert.

Ongecontroleerd leeglopen

Als je in een triggersituatie te snel reageert, kan het zijn dat opgestapelde emoties explosief tot uiting komen. En ben je niet bewust van dat de aanleiding voor de destructieve uitbarsting misschien wel ergens anders zijn oorsprong heeft.

Bewust kiezen om het even uit te houden is beter dan onbewust over te gaan tot destructief gedrag.

Functionele time-out

Verwar het even uithouden niet met passief blijven terwijl er over je grenzen wordt heen gegaan. Het is een functionele time-out waarin je zeker niet toestaat wat er gebeurt, maar waar je ruimte van binnen creëert om bewust te worden van wat er precies gebeurt. Om van daaruit regie te nemen over hoe je op een gezonde en constructieve manier wilt handelen.

Hoe kun je het even uithouden

Nu je weet wat het betekent om het even uit te houden, is het goed om ook met 6 stappen te kijken hoe je dit in de praktijk in een triggersituatie kan toepassen.

  1. Erken de triggersituatie.
  2. Voel wat een situatie of persoon met je doet. Maak een moment contact met je gevoel ook al weet je nog niet precies wat het gevoel weergeeft.
  3. Parkeer tijdelijk dat gevoel; de woede, angst, verdriet, teleurstelling, frustratie, onmacht, om later aandacht te geven en te onderzoeken, misschien helpend om met iemand of een coach te klankborden.
  4. Regisseer en beheers je gedrag in het moment dat iemand je pijn doet en kwetst. Bijt op je tong, houd jezelf in bedwang om ongecontroleerd leeglopen te voorkomen. Je kunt recht doen aan je emoties door ze op een later moment gecontroleerd los te laten. Eventueel met een goede contact of coach.
  5. Vertrouw op jouw vermogen om rustig te blijven en op een gezonde constructieve manier te kunnen reageren.
  6. Realiseer dat bepaalde personen of situaties niet voor niets op je pad komen. Ze geven kansen om met dingen aan de slag te gaan en als persoon te groeien.

De kracht van het ‘even uithouden’, een manier om goed door een triggersituatie heen te komen, en een helpende manier die minder verliezers en meer winnaars kent.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *