Ik lach, maar diep van binnen huil ik

 

Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we in een situatie terecht komen die ongemakkelijk is. Je stelt je kwetsbaar op, maar wordt verkeerd begrepen of misschien wel uitgelachen. En wat doe je dan? Hoe reageer je dan? Krijg je een rood hoofd van schaamte? Wordt je boos? Trek je je terug? Schiet je in de verdediging? Doe je niets? Of ga je hard mee lachen, maar diep van binnen huil je? Vandaag een blog over triggers en getriggerd worden.

Een kwetsbaar moment kan voor een ander soms het moment zijn om jou te ‘raken’ of naar beneden te halen. Op het moment dat je dit overkomt en geraakt wordt, kan het zijn dat je geraakt wordt in een gevoel wat hoort bij een oude ervaring van toen je klein was. Je voelt onbewust hetzelfde als bijvoorbeeld in de basisschoolperiode toen je misschien gepest werd. Of toen jij je spreekbeurt hield maar werd uitgelachen. Of het moment dat je in jullie gezin een blunder beging, waar iedereen hartelijk om moest lachen.

Triggers

De pijn, emotie en misschien het gevoel van afwijzing die je vroeger voelde, kan jaren later nog steeds opspelen als je wordt getriggerd.

Een trigger is iets of een gebeurtenis die je zodanig raakt waardoor je ongewild in een andere gevoelstoestand terecht komt

Je hebt wellicht geleerd om op een bepaalde manier te reageren om zo een naar gevoel niet meer te hoeven ervaren. Dan sluit je je misschien af en stop je je teleurstelling, pijn en verdriet weg. Je laat een reactie zien die niet klopt met het eigenlijke gevoel. Voordat je het weet lach je met de anderen mee, maar diep van binnen huil je omdat wat er gebeurt zo naar voelt.

Omgaan met triggers

Een trigger wijst je indirect op gevaar die voortkomt uit een eerdere ervaring. Je zou het kunnen zien als een uitnodiging om ergens aan te gaan werken. Door zicht te krijgen op situaties waarin jij getriggerd wordt, en te ervaren wat er precies getriggerd wordt, kun jij je bewust worden van wat er gebeurt op dat moment. Daarna kun je bekijken of jouw reactie op deze manier nodig en behulpzaam is. Je kunt bepaalde overtuigingen en gedachten resetten of loslaten en bedenken hoe je wel wilt reageren in de toekomst. Zo kun je leren omgaan met triggersituaties en meer grip krijgen op jouw leven waarbij je meer kunt reageren op een manier die klopt met hoe je je van binnen voelt.

 

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *