Deze week vertrek ik met een groep vrouwen met een trainingsreis naar Tanzania. We mogen uitdelen van onze talenten aan jongeren in armoede.
Jeugd in Tanzania
Nadat ik me had opgegeven, begon ik me te verdiepen in de jeugd die in armoede leeft in Tanzania. Ze wonen in sloppenwijken, hebben weinig mogelijkheden voor scholing, werken al op jonge leeftijd in de landbouw of in de steengroeve, helpen mee met water halen, maaltijden bereiden en hebben geen hoopvol toekomstperspectief.
Emotionele intelligentie
Het thema waarin ik een training mag verzorgen is Emotionele Intelligentie. En in Nederland kunnen we daar veel over vertellen. Wij hebben dat onderwerp uitgekauwd als het gaat om welzijn, burn-out en depressie als gevolg van hoge werkdruk en te hoge verwachtingen. Maar kennen de Tanzanianen deze problematieken ook? Misschien moet ik afdalen naar een ander level en me focussen op hoe overleef je in diepe armoede, hoe leer je anderen te vertrouwen, hoe ken en communiceer je jouw eigen grenzen, hoe kun je vanuit een beetje hoop toewerken naar het realiseren van een doel, hoe kun je toch ondanks beperkende omstandigheden genieten en het leven ten volle leven met de talenten die in ieder mens aanwezig zijn?
Wat leeft er bij ons?
In de voorbereiding ging ik op zoek naar nieuws dat interessant is om in Tanzania te vertellen zodat men een beeld krijgt over wat er bij ons in Nederland speelt.
En dan komen er feiten langs die ik ineens in een heel ander daglicht zie.
Amsterdam zonder stroom
Een groot deel van Amsterdam zat onlangs zonder stroom. Gevolg was veel schade. Alle huishoudens die maar liefst 4 uur zonder stroom hadden gezeten, kregen een financiële compensatie omdat dit een heftige gebeurtenis is voor ons Nederlanders. Bizar feit is dat op de paklijst voor mijn reis naar Tanzania bijna als eerste een zaklamp, hoofdlamp en kaarsjes staan omdat het in Tanzania normaal is dat de stroom vaak uitvalt, een feit is zelfs dat driekwart van de bevolking geen toegang heeft tot elektriciteit.
Wie is de Mol?
Verder is een groot deel van Nederland in de ban van het spel programma op tv: Wie is de Mol? Een programma waarin je de hele tijd voor de gek wordt gehouden. Een groep mensen voert opdrachten uit maar er is een persoon die de mol is die zo lang mogelijk geheim moet blijven. Deze mol saboteert alles en iedereen. Zijn gedrag gaat gepaard met leugens, stelen, opdrachten manipuleren, geld verdoezelen, voorliegen en misbruik maken van vertrouwen. Tijdens de laatste uitzending werd uit de laatste drie overgebleven deelnemers de mol bekend gemaakt. 3,2 miljoen mensen volgden dit spektakel.
Jan is de mol
En toen kwam dan de uitslag: Jan is de Mol! Wat een opluchting voor velen. Er viel een spanning af van veel mensen na maanden van analyseren en speculeren. Jan, de mol, kan het allerbeste liegen, bedriegen en wint het programma door o.a. te manipuleren, vrienden voor de gek houden, bedriegen, te doen alsof je te vertrouwen bent, stelen, geld verduisteren en misleiden. Een bizarre constatering is dat voor veel mensen in Tanzania dit de realiteit van de dag is en veel mensen niet te vertrouwen zijn, dat men steelt om te kunnen overleven, dat men zich niet veilig voelt en er een strijd is tegen corruptie.
Zullen we eens ruilen?
Soms zou ik alles even willen omdraaien om van elkaar te kunnen leren. Misschien moeten we een tv programma maken na jouw vrouw, mijn vrouw; puberruil, dat heet: mijn riante leven, jouw sloppenwijk.
Wie weet, leren wij in echte armoede pas hoe we een burn-out kunnen voorkomen en hoe we vanuit onszelf kunnen genieten van basiselementen met doorzettingsvermogen om wat van het leven te maken.
En misschien is het wel heerlijk voor de mensen uit de sloppenwijken van Tanzania om te zien waar ze geen deel aan hebben, namelijk een jachtig leven gedreven door geld en aanzien, op zoek naar geluk en rust die mijlen ver te zoeken is. Een leven waar weinig mensen iets delen van hun rijkdom, liefde en tijd. Een leven waar men zich zorgen maakt over nutteloze dingen.
En laat ik bij mezelf beginnen en zorgen dat ik iets kan toevoegen in Tanzania wat te maken heeft met aandacht, onvoorwaardelijke liefde, acceptatie, respect, geliefd voelen, van waarde zijn, gekend zijn door God….. dat is niet veel anders dan wat ik bij ReFind Coaching hier in Nederland ook doe. De geestelijke armoede die voort komt uit de hunkering naar aandacht en onvoorwaardelijke liefde. Daarin zijn we in de hele wereld gelijk.
Ach, als je alles in perspectief ziet, ben ik blij dat we in Nederland massaal kunnen genieten van Wie is de Mol? En dat we naast het speculeren en analyseren van grote vraagstukken zoals terrorisme en de opwarming van de aarde nu wel een groot raadsel hebben opgelost en eindelijk weten: Jan is de mol!
Ik wens je een hele waardevolle tijd in Tanzania! En ben heel nieuwsgierig hoe je training uiteindelijk inhoudelijk is geworden 🙂
Dank je wel Mareille, wat de inhoud is geworden, vertel ik je binnenkort!