Kun je gelukkig worden zonder werk?

Een vraag van een cliënt tijdens een Pensioencoach sessie. Zijn hele leven heeft deze man keihard gewerkt. Met veel plezier en voldoening heeft hij zich minimaal 50 uur per week ingezet voor zijn werkgever en voor de maatschappij. En nu wordt dat grote deel van zijn leven hem ineens afgenomen. Ja, afgenomen want hij wil het liefste blijven doorwerken. Paniek en depressieve gevoelens nemen zijn doorgaans opgewekte karakter zo nu en dan over. Want, kun je gelukkig worden zonder werk?

Jouw boekenkast

Tijdens de Pensioencoaching werk ik vaak beeldend. Ik vertel over jouw boekenkast als metafoor voor het leven. De inhoud van jouw boekenkast verandert voortdurend en zo ook als je met pensioen gaat. Er gaan werkboeken uit en er ontstaat ruimte. En na een lange carrière gaat het om een grote ruimte die vrijkomt, of je het wilt of niet. En dat kan beangstigend voelen.

Een gelukkig leven zonder werk?

Om de boekenkast weer opnieuw in te richten is het belangrijk om te bedenken hoe je jouw leven wilt inrichten. Probeer niet die kast zo snel mogelijk vol te proppen met werk. Maar neem de tijd om stapsgewijs te zoeken naar wat jij wilt, kunt en wat bij je past. Creëer een mix van activiteiten die een goede balans geeft aan jouw leven. En daar kan werk nog steeds een mooi onderdeel van zijn.

Bereid je goed voor

Mijn cliënt nam te tijd voor een goede voorbereiding op zijn naderende pensioen en werd rustig toen hij ontdekte dat er meer is om gelukkig van te worden dan van alleen werken. Hij kwam er achter dat werken niet meer op nummer 1 hoeft te staan en dat het geluk ook in andere dingen zit. Je telt na je pensionering nog steeds mee en bent van toegevoegde waarde in de maatschappij.

Met de nieuwe bevindingen, kreeg zijn boekenkast weer vorm. Er ontstond een juiste balans van nieuwe invullingen, werk-gerelateerde activiteiten en ruimte voor lege pagina’s. Het mooiste boek dat de man kon toevoegen ging over hoe je ook gelukkig kunt zijn zonder werk, met de titel: ‘Het ware Pensioengeluk begint met niets.’

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *