Terug naar hoe je oorspronkelijk was

Verlang je soms ook terug naar hoe je oorspronkelijk was? Toen de dingen je beter afgingen. Toen het je minder moeite kostte.

Een natuurgebied, waar ik vaak kom met wandelcoaching, is onlangs door het Waterschap grondig aangepakt. Er ging iets niet zoals het moest gaan. Er was een grote ingreep nodig om te zorgen dat het grondwater beter op peil blijft. Zo heeft de beek haar oorspronkelijke kronkelende loop weer teruggekregen doordat oude meanders opnieuw zijn aangesloten. Het water kan hierdoor langer in het natuurgebied worden vastgehouden wat beter is in periodes van droogte of wateroverlast.

Teveel en tekort

Je ziet dat zo’n ingreep de natuur goed doet. Naast de natuur, is dit voorbeeld ook goed toe te passen op jouw leven. Het is soms nodig om te reflecteren op hoe het er in jouw binnenwereld voor staat. Is er voldoende harmonie en een juiste balans, of zijn er signalen die duiden op disbalans en is er een ingreep nodig.

Je energielevel is te vergelijken met het grondwaterpeil. Bij extreme situaties is er of niet voldoende grondwater om uit te putten of er is een overkill aan water dat een overstroming veroorzaakt. Ben jij opgebrand of uitgeblust en is de rek er uit? Schiet je bij het minste of geringste in de stress, ben je oververmoeid en ken je jezelf niet meer terug. Welke signalen geven iets aan over jouw energielevel?

Terug naar jouw oorspronkelijke zelf

Als de harmonie is verstoord, is het raadzaam om te zoeken naar hoe en waar de verstoring is ontstaan. Zoeken waarmee je de verbinding van binnen bent kwijt geraakt. Ontdek waar iets van je oorspronkelijke karakter verloren is gegaan. Het kan zijn dat je in het verleden veel bent bezig geweest met jezelf te ontwikkelen naar de maatstaven van externe factoren. En daardoor is je eigenheid en eigen drive met wat jij wilt, achtergebleven. Vindt de juiste balans door weer verbinding te maken met vroegere karaktereigenschappen, idee├źn, grenzen, wensen, voorkeuren, idealen en passie. Als je soms terugkeert naar hoe je oorspronkelijk was, blijft het grondwaterpeil stabiel.

Energielevel stuurbaar

Check tussendoor of je nog steeds bent aangehaakt op hoe je oorspronkelijk was. Als je regelmatig in de gaten houdt hoe het met je energielevel is gesteld, wordt het gemakkelijker om tussentijds bij te sturen en op het gewenste peil te blijven. Het zal gaan behoren tot een routineklus in plaats van een noodgreep die ook in het natuurgebied nodig was. Voor een betere toekomst is het soms goed om terug te gaan naar hoe je oorspronkelijk was.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *