Terugkijken op je jeugd maakt je sterker

Je bent gevormd door gebeurtenissen in je jeugd. Terugkijken op je jeugd creëert nieuwe inzichten die positief bijdragen aan jouw verdere ontwikkeling.

Waar kom je vandaan? Waar sta je nu? Wat wil je zo graag? Dit zijn vaak de eerste vragen die ik stel aan het begin van een coaching traject. Deze vragen geven al snel een beeld van een persoon, de hulpvraag, mogelijke knelpunten maar ook verlangens voor de toekomst. In het terugkijken op je jeugd liggen sleutels voor jouw ontwikkelingen voor de toekomst. Terugkijken op je jeugd maakt je sterker!

Graven in je geheugen

Het beantwoorden van de vraag waar je vandaan komt, is niet altijd gemakkelijk. Bij het terugkijken op je jeugd kan het zijn dat veel momenten ver zijn weggedreven omdat nieuwe herinneringen er bovenop zijn gestapeld. Het kost dan soms moeite om in het verleden te gaan graven om alles weer naar boven te halen.

Dubbel gevoel

Als je terug gaat in de tijd, kun je dubbele gevoelens ervaren. Want, was die tijd wel zo aangenaam? Heb je een mooie jeugd gehad? Of heb je op sommige vlakken blauwe plekken waaronder teleurstellingen of trauma’s opgelopen? Je kunt ooit hebben besloten om het verleden te laten rusten, pijnlijke herinneringen diep weg te stoppen en je meer gaan bezig houden met de toekomst. Maar helpt het je echt verder op de lange termijn?

Waarom is terugkijken op je jeugd zo belangrijk?

Heel je leven is geënt op waar je vandaan komt. Hoe is jouw leven begonnen? Hoe was je start hier op aarde? Ben je uit liefde geboren? Was je gewenst? Ben je goed gehecht in een veilige omgeving? Heb je altijd jezelf kunnen zijn? Ben je bevestigt in wie je was? Hoe ben je met tegenslagen omgegaan? Heb je kunnen ontwikkelen vanuit wie jij bent of bepaalden anderen hoe je moest zijn? Waar heb je blauwe plekken opgelopen en hoe ben je ermee omgegaan? Voor een groot gedeelte bepaalt je verleden wie je nu bent. Om te kunnen kijken naar de toekomst, is het belangrijk om te begrijpen waarom je geworden bent wie je nu bent en hoe je weg tot nu toe is verlopen. Van daaruit zal je weten waar je moeilijk mee om kunt gaan en waarom. Coaching kan je helpen om bewust te worden, inzichten te krijgen en oude gedragspatronen te vervangen door nieuw gedrag.

Foto

De foto die is bijgevoegd, is een kiekje van mijzelf toen ik een klein meisje was. Ik kwam deze foto pas tegen bij mijn ouders thuis. Ik kreeg een warm gevoel toen ik mijn gezichtje zag en me realiseerde dat ik mag terugkijken op een fijne jeugd. En dat is een zegen! Maar ook mijn realiteit is dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan. Ook ik heb geworsteld met issues zoals mijn zelfbeeld, zelfvertrouwen, bevestiging, identiteit, teleurstellingen, falen, het geloof. Het was en blijft levenslang een proces. Maar het terugkijken op mijn jeugd, er over spreken met mijn ouders, familieleden en vrienden, ervaren wat het geloof in God echt voor me betekent, heeft me enorm veel gegeven. Naast inzichten en veel tranen kwam er ruimte voor bewustwording, acceptatie, heling en herstel. Vanuit deze basis weet ik waar ik nu sta en wat ik wil. Met veel zin en nieuwsgierigheid wil ik verder groeien, ontdekken en ontwikkelen. Ik heb mogen ervaren dat terugkijken op mijn jeugd sterk maakt. Toekomst, kom maar op!

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *