Veilige hechting van levensbelang

Deze blog gaat niet over hechting van een wondje maar over een onmisbaar onderdeel van jouw leven. Hechting is een bestandsdeel, een soort groeimiddel, waardoor je bent wie je nu bent.
Iedereen heeft er mee te maken. Het speelde al toen je nog in de buik van je moeder zat.
Een belangrijke basisbehoefte naast voeding en slapen is hechting: bescherming, veiligheid en geborgenheid.

Hechting betekent de duurzame affectieve relatie tussen een kind en een of meerdere opvoeders. Veilig gehechte kinderen zullen in perioden van stress de nabijheid zoeken van personen aan wie zij zijn gehecht, denk aan ouders of opvoeders. Je kunt hieruit opmaken dat er een tweedeling bestaat uit veilige- en onveilige hechting.

Veilige hechting

Veilige hechting creëer je door het aanbieden aan je kinderen van onder andere gezonde aanraking, veiligheid, geborgenheid, respect, bevestiging, troost in tijden van angst, spanning en verdriet. Een veilige hechting geeft een gezonde, evenwichtige, veerkrachtige, stabiele persoonlijkheid die relaties kan aangaan, en die kan dealen met teleurstellingen.

Onveilige hechting

Een hechtingsprobleem ontstaat als ouders of opvoeders geen veilige thuisbasis hebben kunnen geven. Een kind kan dan diepgewortelde angst ontwikkelen gepaard met wantrouwen, negatief zelfbeeld, verlatingsangst, niet meer de wereld durven te gaan verkennen, bindingsangst en leven in een overlevingsmodus.

Benaderen van kinderen

In de omgang met kinderen en het bieden van een veilige thuisbasis, is het belangrijk hoe je ze benadert. Als dat is met voldoende liefde, veiligheid en respect, dan is er genoeg ruimte voor een veilige hechting. Is de houding van ouders en opvoeders zakelijk, kil, agressief en onvoorspelbaar, dan bestaat de kans op een onveilige hechting. Een kind heeft een stabiele rustige ouder of opvoeder nodig die het kind kan ondersteunen en mentaal opvangen. Zo weet het kind dat het altijd terecht kan bij jou, de veilige haven.

Kun je met terugwerkende kracht nog hechting bieden?

Het kan zijn dat jij je realiseert dat je als ouder of opvoeder je kind tekort hebt gedaan waardoor deze misschien onveilig is gehecht. Dan mag je weten dat het nooit te laat is voor herstel en een nieuw begin van een liefdevolle, veilige relatie. Het vraagt wel een betrouwbare stabiele houding van waaruit je oprecht kunt uitspreken waarin je bent tekort geschoten. Tegelijkertijd kun je vertellen dat je kind in de toekomst op jou kan rekenen. Daarbij is zeggen ook echt doen!

Als je als kind niet veilig bent gehecht maar je wilt graag weer leren bouwen aan relaties, sta dan open voor jouw ontwikkelingsproces zodat je angst de baas wordt en jij je weer kunt openstellen voor oprechte liefde en aandacht. Iedereen heeft er recht op. Het is echt de moeite waard want veilige hechting is van levensbelang!

Misschien herken je jezelf in dit blog en heb je vragen. Mail gerust je vraag, en weet dat je van harte welkom bent voor een gratis oriënterend intake gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *