We zijn niet naar Berlijn gevlogen om naar de McDonald’s te gaan!

De zomervakantie is een leuke periode om naar uit te kijken. Een relaxte tijd waarin verplichtingen voor een groot gedeelte weg vallen. Toch is deze periode niet altijd een garantie voor een ontspannen tijd. Doordat de verwachtingen soms hoog zijn, kan een vakantie tegenvallen.

Verwachtingen

We hebben diverse ideeën over over hoe je vakantie viert met vrienden, partner, of gezin. De invulling van een vakantie kan variëren van actief zijn in natuur en cultuur, tot luieren op het strand. Qua sfeer willen we gezelligheid zonder ruzie. We zien graag blije, tevreden, dankbare snoetjes. Ligt de lat van verwachting soms te hoog?

Minder Privacy

Op een vakantiebestemming zit je meer bij elkaar op de lip waardoor je meer van mekaar hoort en ziet. De bewegingsruimte is vaak beperkter dan thuis. Naast de leuke kanten zie je ook de mindere kanten van elkaar, met als gevolg dat je je eerder kunt irriteren aan elkaar.

Structuur

Tijdens een vakantie ontbreken de dagelijkse structuren en patronen. Het is belangrijk om nieuwe kaders af te spreken. Dat je afstemt wanneer je je bed uitkomt en ingaat, of dat we de ene dag er op uit trekken en de andere dag niet. Het werkt het beste als duidelijk is wat de verwachtingen en vrijheden zijn. Als deze kaders er niet zijn, ontstaat er onduidelijkheid met verschillende verwachtingen en interpretaties.

Hoe kun je anderen betrekken in voorbereiding vakantie

Een tijd geleden vlogen we met het gezin met drie kinderen in leeftijd van 10-17 jaar voor een paar dagen naar Berlijn. Mijn man en ik hadden een route uitgestippeld met bezienswaardigheden die we zouden bekijken. We begonnen bij de Berlijnse muur. Een indrukwekkende plek om met eigen ogen te zien. Juist uitgerekend op die plek naast de Berlijnse muur, kwamen onze drie kinderen met de dringende oproep: “Wij willen nu naar de McDonald’s”. De sfeer sloeg snel om waarbij we de kinderen verhit duidelijk maakten dat we niet naar Berlijn zijn gevlogen om naar de McDonald’s te gaan!

Als je naar dit voorval kijkt, hadden wij er als ouders zeker iets aan kunnen doen om deze verwarring en teleurstelling op het moment suprême te voorkomen. We hadden de kinderen van te voren meer kunnen vertellen over Berlijn met de bezienswaardigheden, en meer kunnen betrekken in wat hun leuk en interessant zouden vinden. Het was nuttig geweest om vooraf het schema te vertellen van actief zijn en pauze nemen. Als we ons meer hadden ingeleefd in de kinderen, waren we wat flexibeler geweest en bewust van hun interesses.

Jij kunt de sfeer in de vakantie positief beïnvloeden!

Wees er bewust van dat smaken verschillen. Iedereen heeft weer een andere kijk op vakantie, accepteer dat. Stem van te voren af hoe je de vakantie graag voor je ziet. Bespreek met elkaar naar welk gebied je gaat en wat je kunt doen in de omgeving. Laat iedereen mee denken en beslissen in activiteiten en rustmomenten. Stem globaal af wat er financieel mogelijk is. Creëer tijdens de vakantie regelmatig een momentje voor jezelf om te wandelen, hardlopen, zwemmen, lezen, muziek luisteren of aan de waterkant zitten. Laat spanningen niet te hoog oplopen en spreek tijdig uit wat er mankeert. Geef regelmatig complimenten en benadruk wat er goed gaat. Verifieer of iedereen inclusief jezelf geniet en het naar de zin heeft.

En na alles wat je van te voren hebt afgestemd waarbij iedereen weet wat hij kan verwachten, zal de vakantie nog steeds anders verlopen dan je had verwacht! En sta je uiteindelijk toch met een Big Mac in je maag, in de prachtige stad Rome af te rekenen bij de H&M!

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *