Werken op vakantie of luieren in je Lamzac?

In de vakantie heb je gelukkig geen to-do lijstjes. De vakantietijd is er om echt los te komen van alle verplichtingen en daaronder vallen ook veel taken die op een to-do lijst te vinden zijn.

Zodra we vakantie hebben, weten we niet hoe snel we de knop om moeten zetten, om maar zo snel mogelijk in de vakantie-laid-back-stand te staan. Maar is dat wel gezond? 

Afgelopen vaderdag kreeg mijn man van de kinderen een Lamzac. Een Lamzac is een canvas zitzak die je zelf heel simpel kunt vullen met lucht. Vervolgens kun je er heerlijk op liggen luieren. Het doel was dat mijn man dan regelmatig in de vakantie-laid-back-stand tot rust zou komen.

Tijdens het voorbereiden van de vakantie was natuurlijk duidelijk dat de Lamzac mee gaat. Maar ook kwam de vraag of we de laptop mee zouden nemen… Ik vroeg me af of dit wel zo’n goed idee zou zijn. Laid-back in een Lamzac is voor mij niet hetzelfde als met je laptop (en dus werk!) bezig zijn.

Als ik naar de Tour de France kijk, dan zie ik dat renners die na een lange dag fietsen over de finish komen ook niet acuut stoppen met fietsen. De knop naar volledige rust gaat niet meteen om. Eerst moet er worden uitgefietst. En dat gebeurt op een nog best wel hoog tempo ook. In- en uitfietsen is cruciaal om volledig te kunnen presteren maar ook om gezond te blijven.

Als ik dit zo vergelijk met de zomervakantie en de knop die we zo snel mogelijk willen omzetten, dan moet ik concluderen dat het belangrijk is om dit geleidelijk aan te doen. Het eerste deel van je vakantie moet dus bestaan uit het ‘uitfietsen’. Tsja daar hoort bij dat je dan toch ook je werkzaamheden moet afbouwen en daar ruimte voor moet maken. Want als een wielrenner moet uitfietsen voordat hij volledig kan gaan uitrusten, dan moet een harde werker uitwerken, om daarna volledige rust te kunnen pakken. Zo kan hij na de vakantie beter functioneren in zijn werk en kan hij lichamelijk de hele wereld weer aan.

Dus ‘uitfietsen’ is belangrijk. Of je nu de laatste dagen op je werk alvast ‘uitfietst’ of dat je de vakantie begint met eerst eens lekker ‘uitfietsen’ maakt volgens mij niet uit. Als je maar ‘uitfietst’.

En de laptop dan? Ja, die gaat toch maar mee. Mijn man gaat heerlijk ‘uitfietsen’ met zijn laptop, in zijn Lamzac, voor de stacaravan, met een stokbroodje brie en een frisse Franse rosé. Daarna is het nog alleen maar genieten in de vakantie- laid-back stand luierend in de Lamzac.

Geniet van je vakantie!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *