Werk-huwelijk of Werkeloos-huwelijk?

Als getrouwd stel kijk je vast wel eens terug op hoe jullie huwelijk tot nu toe is verlopen.
Het is goed om regelmatig terug te blikken en samen te evalueren hoe jullie huwelijk er voor staat. Een ijkpunt van waaruit je weer aan nieuwe verlangens en verwachtingen kunt werken. Want een huwelijk is constant in proces. Ik schets, naast diverse varianten, twee vormen van huwelijken waarin jij jullie huwelijk misschien kunt herkennen. Heb jij een werk-huwelijk of een werkeloos-huwelijk?

Wat typeert een werk-huwelijk en wat een werkeloos-huwelijk?

Een werk-huwelijk is een relatie die zich kenmerkt door flinke ups en downs. De geluksmomenten waarbij alles lijkt te kloppen, wisselen elkaar af met diepe dalen waarbij regelmatig strijd wordt gevoerd en de emoties hoog kunnen oplopen.

Een werkeloos-huwelijk is een relatie waarin zich weinig strijd en confrontaties voordoen. Er is een basale mate van geluksbeleving aanwezig waarbij er weinig of geen sprake is van hoge pieken en diepe dalen. Je kunt zeggen dat dit huwelijk gelijkmatig, rustig en redelijk stabiel verloopt.

De overeenkomst tussen een werk-huwelijk en een werkeloos-huwelijk is dat de gemiddelde lijn van geluksbeleving bij beide huwelijken vaak op ongeveer hetzelfde level uitkomt. Het gemiddelde van de pieken en dalen bij een werk-huwelijk komt aardig overeen met de stabiele lijn van een werkeloos-huwelijk.

Een werk-huwelijk is niet beter of slechter dan een werkeloos-huwelijk

Wat valt hiervan te zeggen?

Het wil niet zeggen dat het ene huwelijk beter is dan het andere. In eerste instantie zou je kunnen suggereren dat een werk-huwelijk minder goed is dan een werkeloos-huwelijk. Dit komt omdat we vaak zijn geprogrammeerd op een manier waarbij we strijd, ruzie en conflicten beoordelen als slecht en ongezond. Dus suggereren we aan de andere kant dat een huwelijk zonder strijd en conflicten juist een goed en gezond huwelijk is. Toch kan binnen een werk-huwelijk met als zijn hoogtes en diepten meer intensiteit en passie ervaren worden. Een werkeloos-huwelijk kan daarentegen als mat en saai ervaren worden door gebrek aan reuring. Het verschil ontstaat door de combinatie van diverse mensen die met elkaar een liefdesrelatie aangaan. Per stel is er een specifieke aanpak nodig voor de communicatie.

Wat kan ik jou in je huwelijk meegeven als coach?

Binnen een werk-huwelijk is het belangrijk dat beide echtgenoten hun grenzen, verlangens en verwachtingen helder communiceren en die van elkaar respecteren. Onderhandelen is een onmisbaar onderdeel in hun communicatie. Vaak bevat dit huwelijk een sterke zoektocht naar wederzijdse erkenning en bevestiging. De partners mogen leren om soms water bij de wijn te doen en vaker tevreden te zijn met een compromis.

Binnen een werkeloos-huwelijk kunnen de echtgenoten op zoek gaan naar meer verdieping en uitdaging. Het gevaar bestaat dat er nooit uitdaging of confrontatie is. Men is altijd lief voor elkaar, men is het vaak eens met elkaar, men geeft veel toe aan de ander waardoor de lieve vrede bewaart blijft. Om elkaar te blijven uitdagen is het nodig dat er af en toe tegengas wordt gegeven zodat men leert te onderhandelen en communiceren zodat jouw eigenheid niet opgaat of verdwijnt in die van de ander. Het is de vraag of het gezond is als partners het altijd roerend met elkaar eens zijn. Deze relatie mag wat meer fluctueren in spanning en ontspanning waardoor de relatie wellicht als intenser beleefd kan worden.

Schaamte voor je huwelijk

Vaak zien we dat echtparen relaties gaan vergelijken met andere relaties en men een niet-kloppend waardeoordeel geeft aan hun eigen huwelijk. Er kan enerzijds een gevoel van schaamte, onzekerheid en anderzijds een gemakkelijke tevredenheid en gezapigheid ontstaan. Men ziet aan de buitenkant blijkbaar niet de werkelijkheid waarbij iedereen hun best moet blijven doen voor elkaar.

Wees gelukkig

Er is geen standaard ideaal waaraan iedere relatie moet voldoen. Accepteer dat je een werk-huwelijk hebt of een werkeloos-huwelijk of een andere variant en zoek naar wat jouw huwelijk nodig heeft om te blijven groeien en te verdiepen. Of je nou een werk-huwelijk hebt of een werkeloos-huwelijk, er is geen goed of fout. Als je maar tijden van geluk en tevredenheid ervaart en creƫert door te willen investeren en zoeken naar de juiste balans. Besef dat het gezond is om jezelf te blijven uitdagen om jouw eigenheid te blijven ontdekken en ontwikkelen. Als je elkaar daarin de ruimte geeft, kun je in beide huwelijken volop genieten van twee bijzondere persoonlijkheden die samen trouw blijven aan zichzelf en aan elkaar.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *