5 knelpunten waardoor een doel niet wordt behaald

Naar een mooi doel toewerken, geeft uitdaging en perspectief. In het proces voorafgaand aan het behalen van je doel gebeurt er nog al wat. Enthousiasme om ergens voor te gaan kan zomaar omslaan in frustratie omdat dingen tegen zitten. Hierdoor bestaat de kans dat je opgeeft en het niet meer lukt om een doel te realiseren. Wat zijn de knelpunten waardoor een doel niet wordt behaald?

Afhaakmoment

Tegenslag op de weg richting een doel is een perfecte aanleiding voor een afhaakmoment. In je teleurstelling gooi je het bijltje erbij neer in plaats van dat je even flink doorpakt. Wordt bewust van de knelpunten en train jezelf om een afhaakmoment te overleven. En ga met nieuwe inzichten en moed weer vol voor je doel.

5 knelpunten

1: ZELFINZICHT. Het is belangrijk om te weten wat je ambieert binnen de mogelijkheden. Maar het is net zo belangrijk om te weten wanneer jij vastloopt en stagneert. Dit helpt je in een goede voorbereiding.

2: ZELFVERTROUWEN. Onzekerheid en een negatief zelfbeeld kunnen grote spelbrekers zijn in het behalen van een doel. Innerlijke zekerheid en kracht maken je sterk waardoor je kunt vast houden aan wat je wilt zonder dat ze worden aangetast door omgevingsfactoren.

3: OVERZICHT. Als je geen plan hebt, heb je geen idee waar je mee bezig bent. Bij tegenslag lijkt het alsof er in 1 klap niets meer over blijft van je idee. Maar als je een plan hebt, creƫer je overzicht en weet je waar je kunt bijsturen of moet aanpassen om toch bij je doel te komen.

4: FOUTEN MAKEN. Ben je van mening dat je geen fouten mag maken want dan faal je? Ben je daarin hard voor jezelf? Deze visie kan enigszins helpend zijn maar ook juist verlammend. Een doel halen gaat beter als je jezelf toestaat om ook fouten te mogen maken. Fouten maken is enorm leerzaam en geeft je de ruimte om je grenzen te verleggen en jezelf te kunnen verbeteren.

5: ALLES ALLEEN DOEN. Als je altijd alles alleen wilt doen, kan het zijn dat je blinde vlekken hebt. Deze kunnen ervoor zorgen dat je zaken over het hoofd ziet en je wordt overvallen door tegenslag uit onverwachte hoek. Zoek een betrouwbare sparringpartner die in je gelooft en die je regelmatig mee laat kijken in je proces. Samen weet je meer dan alleen.

Ben jij een Sjaak afhaak of een Sjaan doorgaan?

Het is zo jammer als er een rood kruis komt door je doel doordat je vroegtijdig bent afgehaakt. Het is de moeite waard om alles uit de kast te halen om een doel te realiseren. Gebruik de 5 knelpunten om jezelf steeds beter te leren kennen om te ontwikkelen en scherper te worden. Als je leert door te bijten op cruciale momenten, zal je meer bereiken. En je hebt er profijt van bij volgende doelen. Niet meer als een ‘Sjaak afhaak’ maar als een ‘Sjaan doorgaan’.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *