Ben jij in je element?

Je gezondheid en welbevinden bestaat uit verschillende factoren. Er is meer dan alleen maar de fysieke staat van je lichaam. Er zijn 3 belangrijke factoren die bepalen hoe jij je voelt en of je in je element bent. Fysieke, geestelijke en sociale gezondheid. We gaan ze stuk voor stuk bij langs. Het is goed om regelmatig bewust te zijn van of je gezond bent, lekker in je vel zit en je bezig te houden met de vraag: ‘Ben jij in je element?’

Fysieke gezondheid

Bij de fysieke gezondheid gaat het om je lichamelijke gesteldheid. Ben je fit, eet je gezond, beweeg je regelmatig en slaap je voldoende.

Zodra je fysieke en lichamelijke klachten opmerkt ben je gewend ze te laten checken. Je raadpleegt de huisarts of specialist en laat je nakijken. Heb je een ziekte onder de leden, ervaar je lichamelijke ongemakken die je leven belemmeren of je beperken; meestal kom je in actie om deze problemen aan te pakken en te verhelpen.

Mentale gezondheid

Om mentaal gezond te zijn is belangrijk dat je weet wie je bent. Hoe je naar jezelf kijkt, hoe je omgaat met jouw grenzen, hoe je communiceert en connect met de buitenwereld, hoe je omgaat met teleurstellingen en tegenslagen. Hoe werkt het in jouw binnenwereld.

De mentale gezondheid wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Klachten in de psyche zijn vaak minder snel zichtbaar dan de fysieke klachten. Hierdoor blijf je langer doorlopen met mentale problemen en maak je niet snel de stap naar een huisarts, coach, psycholoog of therapeut. Als de mentale gezondheid niet op orde is, kan dit na verloop van tijd een negatief effect hebben op de algehele gezondheid, je welbevinden en de mate van in je element zijn.

Sociale gezondheid

Of je sociaal gezond bent hangt af van hoe je in de maatschappij participeert. Werk je graag samen met mensen of ga je liever alleen te werk? Ben je een introvert of extravert. Heb je voldoende goede vrienden waar je altijd bij terecht kan, stel je je ontvankelijk op voor hulp en advies maar kan je ook goed voor jezelf zorgen.

Als je je gedrag en handelen voornamelijk laat beïnvloeden en bepalen door je omgeving of het ontbreekt juist aan mensen om je heen terwijl je er wel behoefte aan hebt, en ervaar je moeite met verbonden te zijn in relaties, dan kan dit bepalend zijn voor je sociale gezondheid en geluk beleving. Gevolgen kunnen zijn dat je bijvoorbeeld worstelt met je identiteit of in een isolement terecht komt. Hoe meer je bewust bent van hoe je in elkaar steekt, wat je valkuilen zijn en waar je in kunt ontwikkelen; hoe meer je het in je element zijn kunt bevorderen.

Als je in je element bent, dan ben je een tevreden mens

In je element met je talent

Naast fysieke, mentale en sociale factoren, is talent een belangrijk onderdeel dat je kan helpen in je element te zijn. Kun je zijn in het leven zoals je bent bedoelt, doe je waar je goed in bent en waar je plezier aan beleefd? Dit gaat over zingeving en het ervaren van voldoening. Iedereen heeft een talent, iets wat je goed kunt en wat je plezier geeft. Ik coach veel mensen die doen waar ze geen talent voor hebben en wat geen plezier geeft. Denk dan aan een baan hebben vanwege het prettige salaris. Of ergens blijven werken omdat men niet de stap durft te zetten naar nieuw werk. Veel mensen doen wat ze doen omdat dat min of meer wordt voorgeschreven door de maatschappij en social media. Alles wat je niet doet vanuit jezelf, levert minder voldoening op. Vraag je vandaag af of je doet waar je goed in bent en waar je plezier uithaalt. Dit geeft vaak al een deel van het antwoord op de vraag of je in je element bent.

Combinatie van factoren maakt of je in je element bent

De fysieke, mentale en sociale gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Het een kan niet zonder het ander om in balans te zijn. Ze hebben invloed en effect op je energiehuishouding en je algehele welbevinden. Reflecteer regelmatig zelf of met hulp van anderen. Bekijk hoe het met je gaat aan de hand van de factoren fysiek, mentaal en sociaal in combinatie met doen je waar je goed in bent en waar je plezier en voldoening uithaalt. Dit gaat je helpen om in je element te komen en in je element te zijn.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *