Pas je leven aan op je introvert zijn

Onze westerse samenleving is gericht op de extraverte mens. Er lijkt een ideaalbeeld te zijn dat je pas meedoet als je extravert bent. Extraverten zijn dominanter dan introverten en bepalen vaak hoe het gaat. Zij organiseren meetings, feestjes, momentjes van samenzijn, zetten collega’s in het zonnetje, beginnen de dag met daily standups, gaan na werktijd nog even door met een afsluitende borrel, een lekker etentje en benutten de kans om ’s avonds nog even de stad in te gaan met vrienden. Als introvert heb je hier geen hekel aan, maar waar de extravert hier energie van krijgt, kost het jou energie. Met je energie, die niet onbeperkt aanwezig is, moet je goed omgaan.

Onderzoek wie jij bent

Het is relevant om te weten of je een introvert of extravert bent. In een vorig blog heb ik hier aandacht aan geschonken. Nog even de twee typen op een rijtje.

Introvert

Introverte personen richten hun energie vooral naar binnen op eigen gedachten, gevoelens en idee├źn. Het zijn vaak wat meer rustige types die weloverwogen en beschouwelijk zijn. Ze zijn vaak liever alleen dan in een groep en krijgen energie van zichzelf. Sterk zijn ze in het doseren van hun enthousiasme en passie. Ze zijn vaak sensitief en hebben de neiging om prikkels van buitenaf te vermijden.

Extravert

Extraverte personen richten de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Ze zijn energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Graag zijn ze bij andere mensen in de buurt en niet alleen. Energie krijgen ze van de nabijheid van anderen. Ze hebben behoefte aan prikkeling van buitenaf.

Deel je dag in op basis van je introvert zijn

Als jij introvert bent, krijg je energie van andere dingen dan extraverte mensen. Als je ’s ochtends begint met een daily standup, daarna een lange meeting en vervolgens een gezamenlijke lunch met al je collega’s, is de kans groot dat je halverwege je dag al door je energie heen bent.

Natuurlijk kun je niet alle activiteiten met andere mensen voorkomen of negeren. Maar je kunt er wel voor kiezen om ze slim in te plannen en te verdelen over je week. Kijk wat voor jou werkt en maak daarin keuzes. Zorg door hier bewust mee om te gaan dat je energieniveau op peil blijft.

Ben je nieuwsgierig naar jezelf en wil je weten of je introvert of extravert bent? Of wil je bevestigt worden in de kennis die je over jezelf hebt? Maak dan deze test. Het kost je een paar minuten en geeft je een mooi inzicht.

Hulp nodig

Als je keuzes maakt om je energie op peil te houden moet je soms keuzes maken waarbij je af gaat wijken van wat ‘normaal’ is of ‘gebruikelijk’ lijkt. En dat gaan mensen in jouw omgeving niet direct begrijpen. Waarom doe jij ineens niet mee met een lange meeting in de ochtend? Of waarom sla jij de gezamenlijke lunch over? En waarom wil jij na een lange dag werken met veel vergaderingen ineens niet met vrienden afspreken? Dit kan je een onprettig of onzeker gevoel geven.

Kom je er niet helemaal zelf uit dan kun je altijd hulp inschakelen. Ik kan je bijvoorbeeld helpen bij het nadenken over jouw dag en- of weekindeling. Ontdekken van welke dingen jij energie krijgt en helpen hoe je aanpassingen kunt aanbrengen?

Ook kan ik je begeleiden in hoe je keuzes maakt voor jezelf en hoe je omgaat met mogelijke reacties van anderen in jouw omgeving. Mijn begeleiding is gericht op het vergroten van de kennis over jezelf en je veerkracht in relatie met de invloed en grip op jouw omgeving.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *