Een conflict heeft ook voordelen

Bij een conflict denken we vaak aan iets negatiefs. Je moet een conflict voorkomen, uit de weggaan en zo snel mogelijk oplossen. Maar dat is eenzijdig belicht. Een groot en ernstig conflict kent natuurlijk ook grote en vaak vervelende gevolgen. Maar een conflict heeft ook voordelen.

Verschillend waarnemen

Mensen observeren verschillend. Zo kunnen we anders naar kleuren kijken. Voor de een is een bepaalde kleur grijs en een ander typeert dezelfde kleur als groen. Je vindt iets leuk of lekker en een ander niet. Jij houdt van een actieve vakantie en een ander wil alleen maar strand. We zijn in heel veel concrete dingen verschillend.

Maar zo kunnen mensen ook verschillend aankijken tegen inhoudelijke gebeurtenissen. Kijk maar naar de politiek, hoe ze soms tot diep in de nacht debatteren om op een lijn te komen. Op de werkvloer werken mensen met verschillende meningen en strategieën en ouders kunnen ook in de opvoeding van kinderen uiteenlopende ideeën hebben.

Ieder heeft zijn eigen waarheid, maar we moeten soms toch door diezelfde deur

Een conflict ontstaat vaak als er 2 waarheden tegenover elkaar komen te staan en niemand wilt wijken. Er is dan iets nodig om toch samen door die deur te kunnen. En dat is juist het punt waarin je aan de start staat van een heel leerzaam proces. Een conflict heeft ook voordelen.

Een conflict is essentieel voor persoonlijke groei

Leermomenten in een conflict:

  • Standvastigheid. Een conflict is een training om te kunnen staan voor wat jij vindt. Je leert je eigen wensen, mening of visie te benoemen en te onderbouwen zonder je direct te laten beïnvloeden door anderen. Hiermee zorg je dat je stevig in je schoenen staat en niet bang bent voor een beetje tegengas. Dit maakt je in een conflictsituatie een krachtiger persoon.
  • Grensbewaking. Je leert je eigen grenzen te bewaken en communiceren. Lees ook de 7 voordelen van goed je grenzen aangeven. Stel dat je in een conflictsituatie bent waarin je geen nee durft te zeggen, of waarin je zonder respect wordt behandeld. Dan is het aan jou om dit aan te geven. Het is nooit de bedoeling dat iemand over jouw fysieke of verbale grenzen heen gaat.
  • Onderhandelen maakt je veerkrachtig. Stel dat je met je partner een conflict hebt over een opvoedthema. Dan weet je dat er een tussenoplossing en compromis nodig is om samen verder te komen. Verwoord eerst beiden jullie eigen idee en ga daarna op zoek met de plussen en minnen, naar een ideale tussenoplossing. Zo leer je water bij de wijn te doen om samen verder te komen.
  • Creatief en vindingrijk denken. Soms drijft een conflict je op een positieve manier richting een nieuw inzicht, een andere oplossing waar nog niemand aan had gedacht. Het geeft je de mogelijkheid om buiten je eigen kaders en gedachten te denken en open te staan voor een andere kijk of verfrissende oplossing.
  • Oog voor een diepere behoefte. Een conflict geeft je de mogelijkheid om te kijken naar een diepere behoefte die er is. Dit kwetsbare deel leer je niet kennen en krijgt geen ruimte, als jij degene bent die altijd snel toegeeft omdat je een conflict wilt voorkomen. Door hier aandacht aan te geven, voorkom je dat je blijft hangen in symptoombestrijding en benut je de kans om recht te doen aan onderliggende behoeftes en verlangens.

Van een conflict kun je enorm veel leren over jezelf en het samenwerken met een ander. Het maakt je veerkrachtig en bereid om samen voor de beste uitkomsten en oplossingen te gaan. Op deze manier zie je dat een conflict ook voordelen heeft.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *