7 voordelen van goed je grenzen aangeven

Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om goed je grenzen aan te geven. Je bent bang om egoïstisch te zijn, een ander teleur te stellen of problemen en conflicten te krijgen. Maar het kan ook zijn dat je niet exact helder hebt wat je grenzen zijn en waarvoor ze dienen. Deze redenen kunnen ervoor zorgen dat jij je, tegen je zin in, laat overrulen of beïnvloeden en jij jezelf benadeelt. Er zijn 7 voordelen van goed je grenzen aangeven.

Wat is een grens

Een grens is een afbakening wat van jou is en van wat bij een ander hoort. Het dient als bescherming van jou als persoon. Grenzen zijn een belangrijk onderdeel in de communicatie tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld, zie ook Hoe communicatie de spil is tussen de binnen- en buitenwereld. Gezonde grenzen bouwen je op en maken je een krachtig persoon die eerlijk communiceert. Ongezonde en vage grenzen kunnen je beschadigen. Er is een samenspel en wisselwerking nodig tussen jezelf, de ander en de buitenwereld waarin jij mag bepalen en aangeven wat goed voor je is, wat jij wilt toelaten in je leven en wat beter is om buiten te laten.

Wat valt er binnen jouw grenzen

Jij hebt verantwoordelijkheid en zeggenschap over 4 typen grenzen, namelijk materiele, fysieke, mentale en emotionele grenzen. Grenzen zijn persoonlijk dus wees bewust van waar bij jou de grens ligt van jouw bezittingen, lichaam, beperkingen, gedachten, waarheid, verlangens, behoeften, dromen, talenten, gedrag, emoties en gevoelens.

Voordelen van je grenzen aangeven

Als je bewust bent van wat er binnen jouw grenzen valt en ze goed aangeeft, geven ze je 7 voordelen:

  1. Je zorgt goed voor jezelf doordat je voor jezelf opkomt.
  2. De omgang met anderen verloopt soepeler.
  3. Het bespaart je energie. Zie ook Omgaan met je energie
  4. Fysiek en mentaal ben je gezonder.
  5. Het maakt je zelfverzekerd, evenwichtig en zelfstandig.
  6. Je kunt doen waar jij goed in bent en waar jij echt voldoening uit haalt.
  7. De communicatie met de buitenwereld wordt eerlijker en duidelijker.

Grenzen kennen, bewaken en communiceren

Als je weet wat jouw grenzen zijn, is het belangrijk om jouw grenzen te bewaken. Wees alert op wat jouw grenzen nadert. Luister naar je intuïtie, gevoel en lichaamstaal. Ze vertellen je veel en dienen als goede raadgevers. Blijf in eerste instantie trouw aan waar je voor staat en geef niet te snel toe. Wees bereid om te onderhandelen als je genoodzaakt bent om ergens een middenweg voor te vinden. Pak de regie over jouw leven en respecteer je eigen grenzen maar ook die van een ander. Op deze manier helpen de 7 voordelen van goed je grenzen aangeven je naar een evenwichtig en zelfverzekerd mens.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *