Het is gezond om tijd met jezelf door te brengen

Er voor kiezen om alleen te zijn; veel mensen vinden het spannend. Sterker nog, veel mensen mensen brengen weinig tijd door met zichzelf. Wat men niet weet is dat solitarisme, het alleen zijn, veel voordelen heeft. Het is gezond om tijd met jezelf door te brengen.

Alleen zijn is niet eenzaam

Als je alleen bent, wil het niet per definitie zeggen dat je eenzaam of verveeld bent. De maatschappij heeft dat label er misschien aan gehangen. Deze aannames kunnen in ons hoofd zijn gaan zitten en we zijn ons ernaar gaan gedragen. We vermijden het alleen zijn en zorgen dat ons leven gevuld is met mensen en activiteiten. Het is vaak acceptabeler om te zeggen dat je druk bent, dan dat je niets om handen hebt. Het kan zo ongemakkelijk, doelloos of zelfs egoïstisch voelen als je tijd over hebt voor jezelf?

Wat vindt ons brein en lijf van alleen zijn?

Ons brein is gevuld met allerlei informatie die we nodig hebben. Maar vol = vol. Als je dag en nacht aan staat en in verbinding bent met anderen, komen constant nieuwe prikkels binnen. Veel jongeren zijn tegenwoordig 24/7 geconnect met de buitenwereld door de mobiele telefoon. Ze zijn lijfelijk alleen, maar niet met de gedachten en geest. En komen niet tot rust en tot zichzelf.

Een overload aan prikkels vermindert de werking van je brein. Dit merk je aan verlies van concentratie, vermoeidheid, alertheid, oplossend vermogen en creativiteit. Ook een gevolg is dat je eerder ziek wordt en je weerstand vermindert. Het ontbreken van rustmomenten en momenten van alleen zijn, hebben negatieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid. Het is gezond om tijd met jezelf door te brengen.

Neem tijd om over jezelf na te denken

Als we kijken naar onze mentale gezondheid, zelfontplooiing, persoonlijke groei en de kwaliteit van onze relaties, dan nemen we te weinig tijd om over persoonlijke zaken na te denken. We zien de urgentie om naar onszelf te kijken over het hoofd en walsen over de persoonlijke behoeften heen. Gun jezelf de tijd voor reflectie. In de momenten dat je alleen bent, leer je weer nieuwe kanten van jezelf kennen. Het geeft zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Regelmatig komen mensen naar Brabant toe voor een wandelcoach arrangement inclusief overnachting bij ReFind Coaching. Twee dagen begeleiding in persoonlijke vraagstukken tijdens de wandelcoaching. Daarnaast overnachten in een leuk hotelletje en dineren en ontbijten in je uppie. Vaak vinden mensen dat spannend want ze zijn het niet gewend om dit soort activiteiten alleen te doen. Maar na afloop is iedereen altijd enthousiast en geeft men zelfs aan dit vaker te willen doen. Het is leuk om te zien hoe het alleen zijn als prettig en verrijkend wordt ervaren.

Je eigen koers varen

Je kan je EIGENheid verliezen als je altijd omgeven bent door anderen, of je gedachten vormgeeft door media, kranten en podcasts. Het kan zijn dat je al jaren de koers van anderen aan het varen bent. Geef je eigen gedachten de tijd om te ontplooien en te activeren. Voorkom dat je teveel wordt overgenomen door wat de omgeving zend. Maak regelmatig gebruik van solitarisme en sluit je regelmatig af om te weten wat jouw eigenheid is waarmee jij jouw leven kan vormgeven.

Beter zicht op waar je leven stagneert

Het kan verhelderend en helpend zijn om een paar dagen te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en afstand te nemen van alles wat je overneemt. Vanuit rust heb je meer overzicht en zie je waar je leven stagneert en vastloopt in werk en/of relaties. Je geeft jezelf de tijd om weer ontdekken wat jij wel – en niet wilt. Dit kan je leren met een beetje hulp van buitenaf, of zelfstandig gaan uitproberen.

Als jij je eigen koers kan varen vanuit jouw eigenheid, levert dat energie en voldoening op.

Er alleen op uit trekken geeft ruimte om te connecten met jezelf, je eigen gedachten en je intuïtie. Je brein kan weer opladen. Hierdoor ontstaat eigenheid, frisse energie en nieuwe creativiteit. Het is gezond om tijd met jezelf door te brengen.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *