EIGENheid

Ieder mens is uniek. Als je om je heen kijkt, zie je een verscheidenheid aan mensen. We leven in deze wereld met ruim 7 miljard mensen en iedereen is uniek. Zelfs eeneiige tweelingen, ook al hebben ze hetzelfde DNA, blijken verschillend te zijn vanwege de individuele ontwikkeling. 

Toch kun je categorieën maken en mensen groeperen. Mensen met dezelfde eigenschappen zoals haarkleur, lengte, leeftijd, interesse, humor, beroep, hobby’s etc.

Heb jij de volgende vragen over jouw eigenheid wel eens beantwoord:

  • Ben jij je bewust van jouw eigenheid?
  • Welke kenmerken / karaktereigenschappen typeren jou?
  • En een diepere vraag is: Komt je gedrag en je voorkomen overeen met hoe je het van binnen ervaart?

Als het gaat om onze eigenheid, dan zijn we mensen die door externe factoren beïnvloed kunnen worden. En daar kunnen we zeer gevoelig voor zijn. We consumeren producten die we hebben zien langskomen op de tv. We kopen spullen die worden gepromoot in folders. Als we onszelf meten met anderen, is de kans groot dat we meer kijken naar hen die meer hebben, meer kunnen en meer hebben bereikt. Ons gedrag wordt onbewust door externe maatstaven beïnvloed en bepaalt.

De kans bestaat dat de eigenheid verloren gaat, en dus waar je echte voorkeur naar uit gaat.

Is dat erg dan? Nee, dat hoeft niet.

De mens is flexibel en in staat om keuzes te maken maar ook te herzien. Als je terugkijkt op bepaalde keuzes die je eerder maakte, zou je sommige keuzes misschien nu anders maken. Door eerdere ervaringen kan er een proces ontstaan waardoor je je beslissingen steeds meer kan nemen vanuit de eigenheid die bij jou hoort. De hamvraag bij dit proces is: Durf jij je te onderscheiden van anderen?

Als je deze vraag kunt beantwoorden met een “ja”, dan ben je in staat om keuzes te maken vanuit jouw eigenheid.
Maar het kan ook zijn dat je je op sommige gebieden niet kunt of wilt onderscheiden.

Het is mooi om bewust te zijn van je beweegredenen. Met dit proces wordt je way of life steeds meer EIGEN!

 

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *