In mijn coachpraktijk help ik regelmatig vrouwen die streven naar meer gelijkwaardigheid in hun relatie. Er zijn veel plekken waar een vrouw zichzelf kan zijn binnen een bepaalde functie. Op het werk de collega, voor de kinderen een moeder, voor vriendinnen een vriendin, maar in de buurt van haar partner verandert ze ineens in een soort robot. Een oorzaak is vaak dat er iets scheef is gegroeid in de relatie. Een belangrijke vraag is: ‘Hoe kun je gelijkwaardig zijn in je relatie.’
Een relatie ontstaat vaak met veel positiviteit en verliefdheid. Alles aan de ander is leuk en goed. De rest neem je op de koop toe. En daar leer je mee dealen. Want niemand is perfect.
Zo kan het zijn dat bepaalde gedragspatronen er zachtjes in sluipen en een vast onderdeel worden in de relatie. Jij bent altijd degene die op zaterdagochtend broodjes haalt. Je partner zet altijd een kopje thee voor jou. Je partner neemt je regelmatig mee uit eten. Jij zet altijd de vuilcontainers buiten. De ander ruimt de vaatwasser uit. En zo hebben jullie je eigen taken en specifieke initiatieven.
Wat is gelijkwaardigheid in een relatie
Gelijkwaardigheid, een belangrijke kernwaarde, wordt gecreëerd vanuit de grondhouding waarin je evenwaardig bent aan elkaar. Je krijgt dezelfde aandacht en geeft elkaar evenveel waardering. De een staat niet boven de ander. Je voelt je beiden in de relatie echt gezien en gehoord. Er is respect voor wie jullie zijn en je beoordeelt elkaar minder op wat je doet. Andere ideeën, meningen of idealen worden geaccepteerd. Als het samenleven in veiligheid en harmonie en naar ieders tevredenheid lukt, is er in principe niets aan de hand.
Bevestiging zoeken in je relatie
Maar er kan ook een patroon ontstaan dat je bepaalde dingen doet om van de ander bevestiging te krijgen en om de ander te pleasen. Lees hierover meer in Omgaan met pleasegedrag. De ander tevreden willen stellen. Want stel dat hij of zij boos wordt, dan voel je afwijzing. Je offert je eigen behoeften op voor de ander. Als je dit gedrag langere tijd laat zien, kan de partner hieraan gewend raken. En zo ontstaat een patroon wat voor jullie normaal lijkt. Maar het is een ongezond patroon dat de relatie uit balans haalt. Gelijkwaardig zijn in je relatie is gezond. Doordat jij je steeds aanpast aan wat de ander nodig heeft, verdwijn jij langzaam.
Eigenheid relevant in een gelijkwaardige relatie
Natuurlijk is het fijn als je bevestigd wordt en je partner je echt ziet hoe leuk je bent en hoe goed jij je best doet. In een gezonde vorm kan dat geen kwaad. Maar als jij je meer naar je partner voegt en meer naar hem luistert dan naar jezelf, verdwijnt jouw eigenheid. Gelijkwaardig zijn in je relatie is gezond maar werkt niet als eigenheid verdwijnt.
Bevestig jezelf
Om niet als persoon te worden opgeslokt door die ander, is het goed om je bewust te zijn van je eigenheid en eigenwaarde. Jij telt net zo goed mee als je partner. Je hebt evenveel zeggenschap en het is goed en gezond om een andere mening of idee te hebben. Leer ‘nee’ te zeggen en train jezelf om voor je eigen behoefte en mening te gaan staan. Geef niet klakkeloos toe aan wat je partner wil, maar onderhandel en kom met een tussenoplossing. Spreek uit wat jouw verlangen is, en realiseer dat als jij jouw eigen behoeften negeert, jij degene bent die steeds jezelf het hardst afwijst.
Je relatie komt in een heel ander vaarwater als jullie beiden een eigen stem mogen hebben. Gelijkwaardig zijn in je relatie is gezond. Je laat elkaar in de waarde. Er ontstaat een gezonde chemie als keuzes en ideeën minder voorspelbaar zijn. Van vanzelfsprekendheid komt een relatie in een sleur. Laat jouw stem horen en vier de verschillen.
Het geeft ruimte als je niet altijd gelijkgestemd hoeft te zijn. Dit maakt dat je gelijkwaardig kunt zijn in je relatie.