Omgaan met pleasegedrag

Pleasegedrag ontstaat heel langzaam en onbewust. Dit gedrag kan al op jonge leeftijd ontstaan en bezit nemen van je leven. Naarmate je ouder wordt kan dit gedrag negatieve uitwerkingen hebben op je ontwikkeling. In deze blog leg ik uit wat pleasegedrag is en hoe je het kunt veranderen?

Pleasegedrag

De betekenis van pleasen is het voortdurend naar de zin maken, naar de mond praten of behagen van de ander. Je wilt de ander iets geven waarbij de balans zoek is tussen geven en ontvangen.

Wat doet de pleaser?

Als pleaser blink je uit in een paar dingen. Je richt je veel op de ander, je helpt graag, je cijfert jezelf weg en bent bereid om jezelf op te offeren voor de ander. Je zegt overal ja op, maakt de ander graag blij en je wilt een ander niet tot last zijn. Ook bewaak je je eigen grenzen niet (goed), je wilt het iedereen naar de zin maken en je neemt geen eigen beslissingen. Kortom, jij komt op de laatste plaats.

Het leven draait om het krijgen van goedkeuring van anderen door je voortdurend aan te passen en aardig gevonden te worden. Dit gedrag gaat ten koste van relaties. Dit pleasegedrag kost veel energie omdat jij als pleaser constant je eigen behoeftes en verlangens negeert.

Wat is er kwijt geraakt?

Door je jaren heen is er iets van jezelf kwijt geraakt. Je zelfbeeld kan verstoort zijn door gevoelens van afwijzing. In je onbevangenheid en spontaniteit ben je misschien al op jonge leeftijd afgewezen. Dit kan een gevoel geven waarbij je gelooft dat alleen gewenst gedrag erkenning en bevestiging oplevert. Hierdoor leer je al vroeg om je gedrag te richten op het krijgen van goedkeuring. De ander bepaalt eigenlijk wie jij bent en wat je doet. Een negatief zelfbeeld wordt op deze manier gecreëerd en de onzekerheid over jezelf neemt toe. Op deze manier loop je vroeg of laat vast in je ontwikkeling en ontplooiing omdat je weet niet wat je wilt. Door niet vanuit jouw eigenheid te leven, lek je bakken met energie. Altijd bezig zijn met anderen is vermoeiend en uitputtend.

Neem weer de leiding over je leven

Het is mogelijk om als pleaser weer leiding en controle over je eigen leven te krijgen. Ik geef je 4 handvatten.

  1. Leer jezelf (opnieuw) kennen. Weet wat jouw waarden zijn. Weet wie je bent, wat je wel en niet wilt en kunt.
  2. Onderzoek de overtuigingen die jij jezelf hebt aangeleerd. Check of je het er nog mee eens bent. Kloppen ze nog met hoe jij in het leven wilt staan? Tackel de valse overtuigingen die bijvoorbeeld zeggen dat je egoïstisch bent als je voor jezelf kiest.
  3. Besef dat jij nee mag zeggen. Laat de verantwoordelijkheid bij anderen als het gaat om hun gevoelens en emoties. Jij bent niet altijd de schuld en oorzaak dat de ander teleurgesteld of verdrietig is. Leer te onderscheiden welke verantwoordelijkheden er bij jou, en bij de ander thuis horen. Leer te dealen met verdriet en onzekere gevoelens die ontstaan als je ‘nee’ verkoopt.
  4. Laat buiten zien wie je van binnen bent. Jij bent authentiek en mag jezelf laten zien zoals je bent. Als je eerlijk en echt wilt overkomen, zal je merken dat je in relaties beter zult connecten. Je communiceert duidelijker omdat je je grenzen kent en aangeeft. Zonder een masker te hoeven opzetten, kun je echt jezelf zijn en dat geeft een reëel beeld. Mensen zullen je vertrouwen, weten wat ze aan je hebben en weten waar ze aan toe zijn.

Van please naar release

Als je grip op je leven wilt krijgen, mag jij jezelf toestaan- en accepteren dat jij bestaansrecht hebt. Je mag je losmaken van alle niet-helpende overtuigingen en gedachtes die je over jezelf bent gaan geloven. Vervang deze overtuigingen en je pleasegedrag door nieuwe waarheden en gedragingen die weer ruimte geven aan jouw eigenheid. Een van de betekenissen van release is ‘opnieuw uitbrengen’. Je mag weer een nieuwe versie van jezelf gaan creëren, uitvoeren en uitleven.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *