In 6 vragen ontdekken wat jouw talent is

Ieder mens heeft ze gekregen: talenten. Veel mensen zijn zich bewust van wat hun individuele talenten zijn. Maar niet iedereen weet wat hij allemaal in huis heeft. In deze blog geef ik je 6 vragen die je kunnen helpen te ontdekken wat jouw talent is.

Wat is een talent precies?

Een talent is het vermogen om iets goed te kunnen. Talenten maken je uniek en ze zeggen iets over jou persoonlijk en over de richting waarin jij je competenties kunt ontwikkelen.

Talent aangeboren of ontwikkeld?

Meestal is talent in potentie aangeboren. Door persoonlijke interesses en vaardigheden kan het door de jaren heen ontwikkelen en uitkristalliseren. Externe factoren zoals opvoeding en scholing kunnen daarin bepalend zijn. Een talent is niet hetzelfde als werk en hobby op zich, maar het is een eigenschap die je helpt richting te geven aan keuzes die uit kunnen monden in werk of hobby.

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Ik geloof dat ieder mens uniek is en een toegevoegde waarde bezit. Je wordt geboren met een doel om te ontdekken hoe jij met jouw eigenheid jouw talent kunt ontwikkelen en ontplooien. Kunnen doen waar je goed in bent, zorgt ervoor dat je tot je recht komt.

De zoektocht naar je talent kun je zien als proces. Stel jezelf de volgende 6 vragen die betrekking hebben op de kijk op jezelf met zelfcompassie, zie artikel Wat is het nut van het vergroten van zelfcompassie? Deze vragen helpen je op zoek te gaan naar jouw talent.

6 vragen in het ontdekken van je talent

  1. Wat is kenmerkend en typerend aan jou?
  2. Waar kon je als kind veel plezier uithalen en je goed mee vermaken?
  3. Blonk je als kind ergens in uit? Zo ja, in wat?
  4. Is er een kwaliteit, die je vroeger had, ondergesneeuwd die je graag weer zou willen terugzien?
  5. Waar wordt je, als alles mogelijk zou zijn, blij en enthousiast van?
  6. Waarin ervaar je passie en voldoening?

Evalueer je talent

Ook als je jouw talent of meerdere talenten reeds hebt ontdekt en je voldoening ervaart in je leven, is het raadzaam om je talent regelmatig te evalueren. De 6 vragen kun je jezelf steeds weer voorhouden in nieuwe levensfases of als je voor grote beslissingen staat. Een evaluatie houdt je scherp en zorgt voor veerkracht om mee te bewegen met de dynamiek van het leven. Stuur waar nodig bij om met jouw talent op jouw ideale koers te varen.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *