Wat is het nut van het vergroten van zelfcompassie?

Met een gezond zelfbeeld en een goede dosis zelfvertrouwen, kun jij je als vrouw goed ontwikkelen. Veel vrouwen kampen helaas met een negatief zelfbeeld. Wereldwijd zegt 60% van de vrouwen zich ongelukkig, onzeker of angstig te voelen bij het zien van hun spiegelbeeld. Een grote groep vrouwen laat hun zelfbeeld grotendeels bepalen door hoe ze denken dat anderen over hen denken. Daarbij gaat het om zowel het uiterlijke- als het innerlijke kenmerken. Het is de moeite waard om te investeren in een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Een belangrijke stap daarin is het vergroten van zelfcompassie.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is met empathie op een warme manier, begripvol en zonder oordeel naar jezelf kijken. Ook wanneer je lijdt, faalt of tekort schiet. Zonder jouw gevoelens te negeren en jezelf niet onder te dompelen in zelfkritiek, kun je naar jezelf kijken en van jezelf houden. Als je meer van jezelf houdt, wordt je zelfverzekerder, gelukkiger en succesvoller.

Hoe creƫer je meer zelfcompassie?

We worden min of meer geboren zonder zelfbeeld. Naarmate je opgroeit en ervaringen met andere mensen opdoet, ontwikkelt zich het zelfbeeld. Als je in een goede, veilige omgeving opgroeit, is de kans groot dat je een positief zelfbeeld hebt ontwikkelt. Onderzoek zelf hoe jij bent opgegroeid en bedenk met welke overtuigingen en gedachten jij bent grootgebracht.

Affirmaties zijn gedachten die je door herhaling steeds meer gaat geloven

Negatieve affirmaties kunnen je (onbewust) belemmeren in je ontwikkeling. Het zijn gedachten die bijvoorbeeld zeggen dat je dom of lelijk bent en niet in staat om grote dingen te doen. Door ze vaak te horen en denken, ga je er in geloven, en ga je je ernaar gedragen. En vanuit dat zelfbeeld ga je ook jezelf beoordelen. Zonder zelfcompassie.

Wanneer je deze onwaarheden onderuit haalt en vervangt door positieve affirmaties verandert dit. Je kunt jezelf bekrachtigen en bevestigen en je zelfbeeld en zelfvertrouwen een positieve boost geven. Ook zal het een positief effect hebben op je energieverbruik. Lees hierover in het artikel Omgaan met je energie

Start vandaag nog met meer zelfcompassie

Accepteer jezelf en kijk door een positieve bril naar jezelf. Stop met jezelf te spiegelen aan anderen. Voel dat jij geliefd en waardevol bent. Niet om geaccepteerd te worden door anderen maar om goed voor jezelf te zorgen. Behandel jezelf zoals je een goede vriend ook zou behandelen, ook als dingen mis gaan. Als je in staat bent om echt lief te zijn voor jezelf, werkt dat positief uit in je relaties. Zelfcompassie, de eerste stap naar het vergroten van jouw persoonlijke welzijn, gezondheid en geluk.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *