Hoe weet je waar jij verantwoordelijk voor bent?

Geef jij iemand anders wel eens de schuld? Wijs je gauw naar externe oorzaken als iets niet lekker loopt? Deze blog gaat over waar jij zelf verantwoordelijk voor bent.

Als je opgroeit en ontwikkelt, groeit ook het stuk waarvoor je verantwoordelijkheid bent. Verantwoordelijkheid is een kernwaarde die hoort bij de persoonlijke ontwikkeling. Het verdient de aandacht omdat veel conflicten ontstaan door dat men geen verantwoordelijkheid neemt. Maar hoe weet je nou precies waar je wel en niet verantwoordelijk voor bent?

Wat is verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid is het bewust zijn dat je jouw plicht naar behoren moet uitvoeren en dat je verantwoording dient af te leggen voor je daden. Je bent aanspreekbaar op je handelen en op de gevolgen van je handelen. Jijzelf bent verantwoordelijk voor alles wat je denkt, doet of zegt. Dat speelt zich af op twee terreinen.

1. Verantwoordelijk voor je buitenwereld

Jij bent verantwoordelijk voor jouw spullen, je gezondheid, je tijdsbesteding, je relaties en hoe je jouw energie verdeelt, zie ook het artikel energie.

2. Verantwoordelijk voor je binnenwereld

Ook ben je verantwoordelijk voor wat er zich afspeelt in jouw binnenwereld. Jouw gedachten, gevoelens, dromen, uitlatingen en jouw problemen. Je hebt de verantwoordelijkheid over jouw eigen problemen om ze op te lossen of om er mee te dealen.

Eigen keuzes maken

Voor alle keuzes die je moet maken en de dingen die je doet, ben je zelf verantwoordelijk. Of het nou goede of slechte keuzes zijn, jij kiest en zal er mee moeten dealen.

Verantwoordelijkheid is consequenties aanvaarden

De consequenties voor de beslissingen die je neemt, zijn voor jou. Bij alles wat jij denkt, doet of zegt, ontstaan positieve of negatieve gevolgen. Vaak weten we verantwoordelijk om te gaan met de positieve consequenties. Maar met negatieve consequenties kan er onduidelijkheid ontstaan over waar en bij wie de verantwoordelijkheid precies ligt met strijd tot gevolg.

Slachtoffer of verantwoordelijke?

Leer op een volwassen manier te reageren op positieve maar ook op negatieve consequenties. De verleiding is soms groot om een slachtoffer te zijn. In de slachtoffermodus, krijg je vaak een passieve houding. Je verlamt, blijft hangen in zelfmedelijden en je legt de schuld neer buiten jezelf bij iets of bij een ander. Maar deze modus brengt je vaak niet verder. Als je wilt reageren vanuit een volwassen houding, kun je jouw verantwoordelijkheid nemen en reageren zoals je wilt. Je bent er bewust van dat je vervelende gebeurtenissen niet altijd kunt voorkomen. Maar je weet dat je wel een keuze hebt in hoe je er mee omgaat en hoe je er op reageert.

Balans voor een gezond verantwoordelijkheidsgevoel

In alle gebieden waarin jij verantwoordelijkheid draagt, is een balans noodzakelijk. Als je doorslaat naar oververantwoordelijk of onverantwoordelijk zijn, vervagen je grenzen. Dat resulteert in niet meer helder zien waar jouw verantwoording stopt en waar die van de ander begint.

Jouw verantwoordelijkheid is bedoeld om zelf te beheren en niet om uit handen geven aan anderen.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, je kunt die verantwoordelijkheid niet overdragen aan een ander. Door te weten waarvoor en wanneer jij verantwoordelijk bent, kun je ontwikkelen tot een krachtig en veerkrachtig persoon. Hoe beter jij je verantwoording neemt, hoe meer je groeit in zelfvertrouwen, hoe efficiƫnter je kunt samenwerken en hoe fijner jij je relaties kunt onderhouden.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *