Omgaan met je energie

Om te functioneren, heeft je lichaam energie nodig. De hoeveelheid energie verschilt per persoon en kun je deels zelf reguleren. Je kunt activiteiten doen die juist energie geven of kosten. Maar, ongemerkt en onbewust kan er ook kostbare energie weglekken. In deze blog vertel ik je hoe je hier duurzaam mee om kunt gaan.

Kostbare energie

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Zo is het ook met het energieverbruik van je lichaam; dat kun je ook maar één keer verbruiken. Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met jouw energie en te zorgen voor een juiste balans om gezond en energiek te blijven.

Energiegevers

Van energiegevers krijg je energie. Ze geven je iets positiefs waardoor je energievoorraad groeit. Energiegevers kunnen bijvoorbeeld bestaan uit bepaalde sport- of ontspanningsactiviteiten, samenzijn met gezin of vrienden, bezig zijn met een leuke werkopdracht of hobbyklus. Deze activiteiten kies je vaak uit vrije wil.

Energievreters

Wat energie kost zijn activiteiten die vaak te maken hebben met opgelegde druk van buitenaf of door verplichtingen die je jezelf hebt opgelegd. Voor deze activiteiten moet je moeite doen en ze gaan niet vanzelf. Energievreters komen voor in stressvolle werkzaamheden, personen, eigen gedachten, piekeren, perfectionisme, ontevredenheid over bepaalde zaken en gevoelens die je misschien onderdrukt. Zaken die meespelen en bepalend kunnen zijn in de energiehuishouding zijn gezondheid en of je een introvert of extravert persoon bent.

Lees hier meer over in het artikel Pas je leven aan op je introvert zijn.

Als je onbewust energie weglekt

Over het algemeen weet je wel concreet wat je fijn vindt, waar je je goed bij gedijt en waar je vastloopt. Maar het kan ook zijn dat je niet in de gaten hebt dat er ergens energie wegsijpelt, zelfs nadat je net was bijgetankt.

Alarmbel

Dat is het moment om even een pas op de plaats te maken en te onderzoeken waar het lek zich bevindt. Als je dit negeert en je door gaat met dingen die je liever niet wilt doen, dan ga je over je grenzen heen met misschien wel een overspannenheid of burn-out tot gevolg.

Balans en doseren

Maak voor jezelf duidelijk en noteer wat jouw energiegevers en -vreters zijn. Maak inzichtelijk waar je balans is verstoord en geef aan waar je wat zou kunnen aanpassen. De oorzaak dat energie opraakt zit vaak in het slecht kennen en communiceren van eigen grenzen. Het kan hierdoor zijn dat je wordt geleefd, dat je moeite hebt met nee zeggen of dat je verwikkeld raakt in conflicten. Het kan ook zijn dat je de lat van verwachting te hoog legt en dat je vastloopt als je samenwerkt.

Door duurzaam met je energie om te gaan, kun je steeds betere keuzes maken, leer je doseren en kun je je energie sparen voor de dingen die je goed kunt en die bij je passen. Kom je er niet uit en voel je dat er een lek niet vindbaar is; schakel dan een goede relatie in, zoek een buddy of raadpleeg een coach. Hoe bewuster je met je energie omgaat, hoe meer grip op je leven, hoe lekkerder in je vel!

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *