Nee het is nog geen herfst

Het is nog zomer, maar als je om je heen kijkt, zie je bij sommige bomen al veel blad op de grond liggen. Je kunt jezelf afvragen of het al midden herfst is. Nee, het is nog geen herfst. Maar er is wel wat anders in de natuur aan de hand.

Veiligheidsplan van de natuur

De natuur is bezig met een veiligheidsplan. Bomen krijgen momenteel weinig voeding uit de bodem. Door de langdurige droogte kunnen de wortels van bomen maar een beperkte hoeveelheid grondwater opnemen.

Spaarstand

Als zelfbescherming gaat de boom over op een spaarstand. Om te overleven, laat hij een deel van zijn blad los. Door blad af te stoten, blijft er meer vocht in de stam zitten. Zo hoeft hij voor minder blad te zorgen. Hij houdt op deze manier precies voldoende blad over om te kunnen voorzien van de nodige voeding.

Wees zo slim als een boom

Wat een slimme actie van de boom. Daar kun je als mens van leren. Als jij te druk bent en je energie opraakt, kun je uitgeput raken. Misschien heb je al enige signalen gemist die je wilden waarschuwen. En zo kan je ineens in een spaarstand terecht komen om te overleven.

Kom op tijd in de spaarstand

De boom stoot het teveel aan blaadjes af om de hoeveelheid over te houden waar hij nog wel goed voor kan zorgen. Als jij in de spaarstand komt, is het ook nodig dat je taken en verplichtingen af gaat stoten die energie kosten. Het zal je helpen om op een lager level toch te kunnen blijven functioneren.

Wees de droogte voor

Eigenlijk moet je niet willen terechtkomen in de spaar- en overlevingsstand. en dien je vroegtijdig te signaleren of er droogte aankomt. Beheer je agenda zorgvuldig. Leer op tijd in je agenda te snoeien. Zeg niet alles toe. Verdeel je aandacht over wat je aan kan in plaats van over wat je allemaal zo leuk vindt. Geef je energie, tijd en focus aan de dingen waar je goed in bent. En houd ruimte over voor dingen die je energie geven. Blijf uit de gevarenzone door jezelf de juiste zorg en voorzorg te geven en te floreren als in een mooie zomer.

Lees ook:
Omgaan met je energie

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *