Onzekerheid overwinnen

Veel vrouwen hebben last van onzekerheid. Ze hebben een laag zelfbeeld en geloven dat ze niet goed genoeg zijn. Het is een enorme sta in de weg waardoor zelfontplooiing niet of moeizaam verloopt. Het is de hoogste tijd om het tij te keren en de onzekerheid te overwinnen.

Oorsprong

Ooit is het idee ontstaan dat je niets waard bent en keihard moet bewijzen dat je er toe doet. Het kan zijn dat dit beeld al op jonge leeftijd is ontstaan in je opvoeding of op de basisschool. Je hebt ontdekt dat je door te presteren en laten zien wat je goed kunt, bevestiging en erkenning kan krijgen. In deze vorm van aandacht krijgen, gaat het vooral om wat je doet, en niet om wie je bent.

Als mens hebben we bevestiging en erkenning hard nodig. Ze voeden ons zelfbeeld. Maar als je keihard moet werken om gezien en erkend te worden, dan is het een uitputtingsslag en breekt het vroeg of laat op. Zoek uit waardoor je onzeker bent en welke gevoelens jouw onzekerheid voeden.

Zijn wie je bent

Je kunt onzekerheid ombuigen naar zelfverzekerdheid. Het is mogelijk om negatieve gedachtes over jezelf te gaan vervangen door positieve en helpende gedachtes. Als je ontdekt wie je daadwerkelijk bent, is het belangrijk om jezelf te erkennen. Ja, ook door het erkennen van de eigenschappen waar je niet zo blij mee bent. Dit geeft je ruimte en vrijheid om te kunnen zijn wie je bent. Hiermee verdwijnt de noodzaak om jezelf te moeten bewijzen om wat je doet.

Wees niet te streng voor jezelf en sta je eigenheid toe. Zie je er anders uit dan de rest? Helemaal oké. Heb je een andere mening dan de meerderheid? Dat mag. Doe jij de dingen net even anders dan wat gangbaar is? Dat is jouw goed recht. Toon jij snel emoties? Je leeft! Heb jij extreme doelen waar je naar streeft? Super interessant. Voel jij je een vreemde eend in de bijt? Heerlijk, want een wereld met dezelfde mensen zou een saaie boel worden.

Train je om onzekerheid te overwinnen

Het is goed maar ook heel erg leuk om jezelf te trainen in het overwinnen van onzekerheid. Dit kun je doen door het ontdekken of herontdekken van je eigenheid. Doe eens iets anders dan dat je normaalgesproken zou doen. Durf af te wijken van wat de meerderheid vindt of doet zonder in te vullen wat een ander vindt. Wees eens geen aanpasser of kuddedier maar kies de andere kant. Durf je mening te geven en hou die vast zonder je te laten beïnvloeden. Stop met pleasen Omgaan met pleasegedrag en kies eens voor jezelf. Je zult zien dat het je naast vaardigheden en skills ook veel plezier geeft om je eigenheid er te laten zijn.

Ikzelf train mezelf ook regelmatig. Ik zoek momenten op waarin ik kan oefenen door bijvoorbeeld mijn mening sterk te willen neerzetten in een bepaalde groep mensen. Of ik neem plekken in op diverse podia om mijn lef en spreekvaardigheid verder te ontwikkelen. Ik voer regelmatig sales gesprekken om zelfverzekerd en zelfbewust te kunnen pitchen. Soms neem ik, voor ik ergens heen ga, een standpunt in over een bepaald onderwerp en spreek dan met mezelf af dat ik koste wat het kost bij mijn mening moet blijven, ook als de ander gelijk heeft. Maar soms verzin ik ook hele andere dingen. Pas wilde ik eens kijken wat er gebeurt als ik minder braaf zou zijn. Ik had Ikea als plek uitgekozen om deze skill te oefenen. Mijn project vond plaats op de kussentjes afdeling. Hoe? Door snel en stiekem 2 kussentjes te stoppen in het winkelwagentje van een stel dat even bij hun kar was weggelopen. Zo ervoer ik hoe mijn lijf en gedachten reageerden op zoiets geks. Maar hoe leuk en interessant was het om dit nieuwe gevoel te beleven. Je kunt jezelf zelfverzekerder maken door spelend te trainen buiten je vaste patronen en geijkte paden om.

Gezonde nieuwsgierigheid naar jezelf

Nieuwsgierig zijn naar jezelf en jezelf blijven uitdagen zijn nodig om onzekerheid uit te bannen. Wordt maar bewust van wat je leuk vind en wat niet en waarom. Vogel op een speelse manier uit wat bij je past en wat niet. En ja, zoek met een gezonde nieuwsgierigheid soms de randjes van je grenzen en de gebaande wegen maar op. Een speelse manier om jouw onzekerheid te overwinnen.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *