Passie wordt vaak te groot gemaakt

Je hoort veel over passie. Je passie volgen en voelen wat je passie geeft. Veel mensen vinden het maar zweverig, niet-realistisch en voor spirituele wappies. Is passie nou echt nodig om ergens optimaal voor te kunnen gaan? Wordt passie niet vaak te groot gemaakt?

Wat is passie

Passie komt van het Latijnse woord ‘passio’ en dat betekent hartstocht. Als je met passie iets doet, dan komt het vol verlangen en liefde uit het hart. Friedrich Nietzsche, een Duitse filosoof en invloedrijke denker, zag passie als een drijvende levenskracht.

Passie, iets groots of iets eenvoudigs?

Het woord passie heeft een grote lading gekregen. Er wordt vaak veel van verwacht en soms krijg je het gevoel dat je altijd ergens passie voor moet hebben. Als je dat niet hebt, dan leef je niet je mooiste leven. Veel mensen zoeken coaching en proberen zo hun passies te ontdekken.

Maar waar eigenlijk naar wordt gezocht, is simpelweg naar waar je enthousiast van wordt. Wat is je talent dat je kunt benutten waar je happy van wordt. Welke drijfveren bezit je die je leven richting geven naar een voldoenend en energie gevend leven. Zo eenvoudig is het. Passie wordt vaak te groot gemaakt.

Aangeboren passie of ontwikkelde passie

Passie is niet aanwezig als je wordt geboren; je bezit wel de potentie om passie voor iets te ontwikkelen. Passie wordt in beginsel vaak verward met een karaktereigenschap, aanleg, talent Hoe kun je jouw talent ontwikkelen? en een gave. Ze zijn niet hetzelfde maar ze hebben elkaar wel nodig. Passie kan helpen om een talent of gave goed te ontwikkelen. Maar passie voor iets kan ook pas ontluiken nadat je een talent hebt ontwikkeld en je hebt ervaren waar je goed in bent.

Passie is het genieten van een eigenschap of talent

Laten we kijken naar iemand die in het onderwijs is gaan werken vanwege de passie om iets aan anderen aan te leren. Deze passie was echt nog niet aanwezig toen de persoon werd geboren. Wel bezat de persoon aanleg en talent om hiermee aan de slag te gaan. Gaandeweg is de passie en plezier mee ontwikkeld met het talent en de keuzes die zijn gemaakt.

Passie laten ontwikkelen

Passie ontwikkelt zich als je enthousiasme voor iets steeds groter wordt. Het duidt iets als een idee steeds weer opdoemt in je hart en gedachten. Als je het aandacht geeft, kun je passie ontwikkelen en benutten als stuwende kracht voor je talent. Overigens is passie is geen vereiste om succesvol te kunnen zijn. Ook is het geen doel om te behalen, maar is het functioneel en kan het helpen in de weg richting een doel. Zie passie maar als een bevestiging op een keuze waar je gelukkig van wordt. Noem het zweverig, blij worden van, drijvende levenskracht, genieten of betekenisvol kunnen zijn. Het gaat om hetgeen je helpt jouw richting in het leven te bepalen, ook al is het eenvoudig en klein. Passie wordt vaak te groot gemaakt.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *