Hoe kun je jouw talent ontwikkelen?

Als je hebt ontdekt welke talenten je bezit, is de volgende stap om ze te gaan ontwikkelen. Misschien heb je 1 talent ontdekt maar het kan ook zijn dat je er meerdere hebt. Vandaag focussen we ons op 1 talent en hoe je jouw talent kunt ontwikkelen met 5 Groeistappen.

Durf te kiezen

Het ontwikkelen van je talent is een groeiproces met bijbehorende keuzes. Vaak is het spannend omdat sommige keuzes een sprong in het diepe kunnen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar het moment dat je op jonge leeftijd een keuze voor een vervolgopleiding moet maken. Weet je dan al zeker of iets echt bij je past en of dit de keuze is vanuit jouw talent? Ieder groeiproces begint met durven kiezen. Om zelfverzekerd met je talent aan de slag te gaan, helpen de volgende 5 Groeistappen je verder.

5 Groeistappen

  1. GELOOF. Iedere keuze die je maakt, geeft een stuk onzekerheid en risico. Geloof in je vooraf gestelde doel, zie ook Hoe formuleer je een doel SMART?. Laat je niet beheersen door twijfel maar geloof dat je voor dat moment de juiste keuze hebt gemaakt. Iedere keuze die je maakt, geeft je ongetwijfeld informatie over de richting van je volgende stap.
  2. REALISTISCH. Kijk realistisch naar meevallers en tegenvallers als je met je talent bezig bent. Benoem wat er goed gaat, en waar je nog meer winst kunt behalen.
  3. ONTWIKKELEN. Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen. Vergaar zoveel mogelijk informatie over jezelf, je vaardigheden en competenties om zo je talent te geven wat nodig is om te groeien. Schakel zo nodig een vriend, buddy of coach in om zicht te houden op waar de potentie zit om jouw talent te blijven doorontwikkelen.
  4. ELASTICITEIT. Zorg dat je elastisch meebeweegt met invloeden van buitenaf, ook als je samenwerkt. Wees bereid om soms een stapje terug te doen. Houdt de regie over wat het beste is voor jouw talentontwikkeling maar sta open voor nieuwe inzichten en veranderingen.
  5. IMPACT. Voel wat de impact is op jouw leven als je werkt met jouw talent. Evalueer tussentijds of je nog steeds passie ervaart in de dingen die je onderneemt. Vraag jezelf regelmatig af of je op de juiste plek zit waar jouw talent het beste tot zijn recht komt?

Waaraan kun je afmeten of je met jouw talent op de goede weg zit?

Naarmate je verder komt in het proces, zal je meer duidelijkheid krijgen over of je met je talent op de juiste weg zit. Je kunt dit ervaren in bijvoorbeeld hoe energiek je bent, lees hierover meer in het blog Omgaan met je energie. Ook zijn mensen in jouw directe omgeving een graadmeter. Wat merken ze aan jou? Ziet men iemand die lekker in zijn vel zit? Ben je ontspannen en vertel je graag gepassioneerd en enthousiast over waar je mee bezig bent? In je eigen proces zal je zien dat, als je echt met je talent bezig bent, nieuwe inzichten en volgende stappen zich ontvouwen. Je maakt progressie en bereikt regelmatig een tussendoel die je steeds dichter bij je einddoel brengt.

We kunnen concluderen dat het ontwikkelen van jouw talent een proces is dat gepaard gaat met meevallers en tegenvallers. Een stuk doorzettingsvermogen is onmisbaar. Geef niet te snel op, als dingen tegenzitten. Blijf nieuwsgierig naar jouw bevindingen en ontdek juist dankzij tegenvallers waarin jij kunt groeien. Ontwikkel jouw talent door contact te houden met jouw drive, jouw unieke kracht en bovenal het plezier wat je beleeft aan wat je doet.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *