Persoonlijke ontwikkeling staat nooit stil

Ik hoor regelmatig mensen zeggen: ‘Wanneer ben je nou ooit eens uitgeleerd?’ Groeien is een mooi proces, maar wat zou het fijn zijn als er een moment komt dat het af is. Voor deze mensen is het misschien een frustrerende maar ook een hoopgevende gedachte, te weten dat de persoonlijke ontwikkeling nooit stil staat.

Verandering

Alles is altijd in verandering. De hele wereld beweegt, de maatschappij ontwikkelt, de natuur verandert, mensen veranderen, tijden veranderen, behoeftes veranderen, meningen veranderen. Er dienen zich steeds nieuwe tijden aan. Dat is de realiteit die betekent dat we als mensen ons steeds weer opnieuw mogen gaan verhouden ten opzichte van die veranderingen.

Stilstand is achteruitgang

Ontwikkeling verloopt in processen. De ene keer gaat het sneller, en dan weer wat langzamer en lijkt het stil te staan. Soms wordt ontwikkeling tegengehouden en ervaar je weerstand. Je kunt het vergelijken met weerstand van het water. Als je bijvoorbeeld ergens gaat zwemmen waar een sterke stroming is, dan is het heel zwaar om stil te blijven staan of tegen de stroming in te zwemmen. Voordat je het weet, wordt je onderuit getrokken en raak je uitgeput. Stilstand is dan juist achteruitgang. Je zult iets moeten doen om bestand te zijn tegen de weerstand. En soms is het beter om jezelf een stukje te laten meedrijven om via een andere route op de plek van bestemming uit te komen.

Zo ook in het leven met veranderingen. Als je stil blijft staan, kan het juist zwaar worden en bestaat de kans dat je onderuit gaat en volledig afhaakt. Ik merk het zelf ook als het gaat om bijvoorbeeld digitalisering. Ik heb wat moeite met de snelle veranderingen op bijvoorbeeld mijn mobiele telefoon. Zodra ik een nieuwe update heb gehad en ben gewend aan de veranderingen, staat er al weer een nieuwe update klaar. Ik kan het niet meer bijhouden en wil het liefste geen updates meer. Maar, in dat laatste geval wordt het alleen maar lastiger om de veranderingen bij te houden en überhaupt mijn mobiel nog goed te kunnen gebruiken. Om aangehaakt te blijven, is het beter om de tussenweg te vinden en is het prima om af en toe een update over te slaan.

Je zal moeten meebewegen om aangehaakt te kunnen blijven.

Veerkracht

Het is goed om in je persoonlijke ontwikkeling in beweging te blijven. Blijf jezelf uitdagen om uit vaste patronen te stappen Vastzitten in een keurslijf. Wees nieuwsgierig en ontvankelijk ten opzichte van verandering. Je kunt jezelf daarin kan trainen. Het maakt je veerkrachtig. Het brein is plastisch en flexibel genoeg om te blijven leren en groeien. Je zult merken dat het makkelijker is om je in te spannen om te veranderen, dan om je in te spannen om bij het oude te blijven. Uiteindelijk levert het je meer voldoening op als je wilt veranderen. Een verandering is een kans om te groeien. Omarm dat de persoonlijke ontwikkeling nooit stil staat.

Het is makkelijker om je in te spannen om te veranderen, dan om je in te spannen om bij het oude te blijven.

Waar een wil is, is een weg

Op alle leeftijden kun je veranderen. Je bent nooit klaar met leren. Op latere leeftijd zal het iets langzamer gaan, maar je kunt jezelf blijven ontwikkelen; als je het maar wilt. Ik coach mensen van alle leeftijden. En vaak is stagnering van ontwikkeling en groei, de reden om coaching in te schakelen. Het is mooi om te zien dat mensen een stap zetten naar hulp en zo in beweging komen. En met een klein zetje in de rug komen ze door de weerstand heen. En zijn ze weer in staat om aan te haken op het werk, in het gezin, in de maatschappij en aan zichzelf. Persoonlijke ontwikkeling staat nooit stil.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *