Positief denken kun je leren

Een lastige situatie wordt een feestje als je positief kunt denken! Herken je dat gevoel dat je leven soms zwaarmoedig kan voelen? Alles is moeilijk, niets is leuk, alles zit bij jou tegen, niemand ziet je staan, niemand begrijpt je, al die moeilijke vragen, je te volle agenda, die irritante collega, jouw partner die je na al die jaren nog steeds niet begrijpt, het weer is te warm of te koud of te nat…

En ga zo maar door. Overal kunnen we wat negatiefs op aan te merken hebben.

Maar weet je wat mooi is? Je bezit een ‘mentale knop’. En die knop kan je omzetten, waardoor je alles in een ander daglicht kan plaatsen.

Die knop kan je echt helpen om meer positief in het leven te staan. Maar hoe zet je die mentale knop om?

Als je in een lastige situatie bent gekomen of met iemand in de clinch ligt, kun je jouw mentale knop omzetten en jezelf de vraag stellen: ‘Wat kan ik van deze persoon of van deze situatie leren?’

Ik word zelf ook steeds bewuster van het feit dat een lastige situatie of een irritatie voor mij een leermoment en een groeimoment kan zijn. Het leven wordt dan veel interessanter, leuker en minder zwaarmoedig. Zelfs een moment waarbij ik weer eens in de verkeerde rij voor de kassa sta, wordt dan een positieve ervaring. Het wordt een feestje als je bedenkt dat die mevrouw voor jou in de rij, die heerlijk de tijd neemt, er juist voor zorgt dat jij even de tijd hebt om te realiseren hoe je positiever met zo’n moment en persoon kan leren dealen. Het leven zeurt je dan niet meer tegemoet maar lacht je tegemoet!

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *