The Living Years

Onlangs beluisterde ik op Spotify een playlist met muziek van 30 jaar geleden. Een liedje wat ik jarenlang heb langs horen komen op de radio, kwam nu ineens echt binnen.

Wacht niet tot het te laat is

The Living Years, is een nummer van Mike + The Mechanics. Het gaat over de kansen die je hebt om jouw geliefden dingen te zeggen of te vragen wanneer het nog kan, zonder dat je het uitstelt met het risico dat het te laat is.

De singer/songwriter vertelt de les die hij heeft geleerd uit zijn eigen leven met daarin de slechte communicatie met zijn vader. Hij realiseert zich dat het belangrijk is om dingen uit te spreken in plaats van in de doofpot te stoppen. De levensles uit deze song is na 30 jaar nog steeds actueel. Mooie dingen uitspreken in relatie tot een ander is vaak geen probleem, maar kwetsbare en ingewikkelde gesprekken mijden we liever.

Vechten, vluchten of voelen?

Brene Brown heeft een onderzoek gedaan naar hoe mensen doorgaans reageren in moeilijke situaties en ze stelt vast dat een grote groep mensen in moeilijke situaties vaak vecht of vlucht. Aan ons brein is al eeuwen gedicteerd om zo te handelen. De veerkrachtigste mensen in Browns onderzoek zijn de mensen die het beste in staat zijn om relaties te herstellen, effectief leiding te geven, warm op te voeden, verder te gaan na verlies. Deze groep mensen reageert niet door te vechten of vluchten, maar door te voelen…

Vechten of vluchten zijn afweermechanismen waarmee we onszelf kunnen beschermen tegen gevoelens van pijn, teleurstelling of afwijzing. Tijdelijk kan dit vermijdingsgedrag ons goed helpen maar een langdurige oplossing is het niet om lastige situaties altijd uit de weg te gaan.

Spreek je uit

Uit het onderzoek van Brene Brown kunnen we concluderen dat het belangrijk is om jezelf open te stellen voor de ander en jouw gedachten en waarnemingen gekoppeld aan je gevoel te delen. Zo komt er eerlijk contact met de ander. Ook als je dingen uitspreekt die pijnlijk kunnen overkomen, is het belangrijk om ze toch uit te spreken en met respect toe te lichten. Als je vlucht of vecht en dingen niet benoemt, is de kans groter dat je elkaar verliest.

Het is jammer dat er soms mooie relaties beƫindigd worden terwijl er niet veel loos is. Kijk maar naar een tv programma zoals het Familiediner van de EO. Vanaf de bank trek je vaak zelf ook de conclusie dat de betreffende personen veel eerder een stap hadden kunnen zetten om de kou uit de lucht te halen. Veel niet-benoemde zaken gaan een eigen leven leiden en worden groter en ingewikkelder.

Aanvaard dat iedere relatie in verandering is en zal blijven. De ene keer zal een relatie close zijn en op bepaalde momenten meer op afstand. Om een relatie duidelijk te houden is het belangrijk dat je een stap kunt zetten naar een openhartig gesprek waarin je je gedachten en gevoelens kunt benoemen, ook als je vindt dat de ander als eerste het initiatief zou moeten nemen.

Kom in actie

In het liedje The Living Years, zie je dat de pijn en teleurstelling groot kan zijn als je te laat bent en je de kansen voor contact niet hebt kunnen benutten. Bij ReFind Coaching wil ik je graag helpen om te voorkomen dat je te laat bent. Ik spreek regelmatig cliƫnten die worstelen met vermijdingsgedrag uit angst voor teleurstelling en afwijzing. Tijdens de coachsessies help ik mensen in hun kracht te zetten en reik ik de juiste vaardigheden aan om het gesprek aan te gaan. Vaak is het resultaat positief en verhelderend voor de relatie.

Ga een stap van toenadering niet uit de weg, maar grijp de kans aan om nu te praten. Het geeft je ongetwijfeld nieuwe inzichten en een nieuwe kans om een relatie te behouden en of te herstellen. Hoe mooi is het als 2020 The Living Year wordt waarin jij stappen kunt gaan zetten om de ander te zeggen wat je te zeggen hebt: ‘Say it loud, say it clear!’

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *