Waarom je juist niet uit je comfortzone moet stappen

Tegenwoordig wordt er overal geroepen dat het beter is om uit jouw comfortzone te stappen. Je zult ongetwijfeld de oneliner wel eens hebben zien langskomen: Outside your comfortzone is where the magic happens. Zelf heb ik er ook lang in geloofd en er ook naar gehandeld. Ik deel graag mijn bevindingen en leg uit waarom je juist niet steeds uit je comfortzone moet stappen.

Binnen en buiten de comfortzone

De comfortzone is de plek waar jij je comfortabel, prettig en veilig voelt. Dingen die je doet zijn bekend en vertrouwd voor je. Buiten jouw comfortzone is veel onbekend terrein waar je nog niet kunt profiteren van eerder opgedane ervaringen.

Leren

Buiten de comfortzone is de plek waar je leert met vallen en opstaan. We hebben allemaal uitdagingen nodig om onze grenzen te verleggen en te kunnen leren en ontplooien. Maar we vergeten wel eens dat het ook goed is om je te focussen op datgene waar je al goed in bent. En dat ligt vaak in het gebied van jouw comfortzone.

Focus versus versnippering

Je ziet dat mensen constant op zoek gaan naar uitdagingen. Ze zoeken de risico’s, de dingen die prikkelen en triggeren. Maar door deze hang naar nieuwe ervaringen, kom je steeds opnieuw in een leertraject. Je brein wordt overmatig geactiveerd waarbij je weinig kunt leunen op eerdere ervaringen. Hierdoor verdwijnt de focus en toewijding op hetgeen waar je al goed in bent. Doordat je aandacht en tijd vooral investeert in het leven buiten jouw comfortzone, raakt het zicht op de dingen binnen jouw comfortzone versnippert. Jouw aandacht en energie raken op doordat je met allerlei dingen tegelijkertijd bezig bent. Je wilt alle kansen pakken maar wordt nergens echt goed in. Het gevaar bestaat dat je heel veel dingen half kunt in plaats van één ding helemaal. Hierom is het beter dat je juist niet buiten jouw comfortzone moet stappen. Begrens de tijd in het gebied buiten jouw comfortzone.

lees ook: Kies de weg van de minste weerstand

Vaak word geroepen dat je je eigen groei belemmert als je je comfortzone niet verlaat. Dat hoeft niet zo te zijn. De comfortzone dient juist als een belangrijke plaats voor groei en ontplooiing. Daar voed jij jouw specifieke talent.

Hoe word je een expert?

Als je de focus legt op het uitbouwen van één kwaliteit of talent, maakt je jouw comfortzone stevig en sterk. Met de nieuwe input van buiten jouw comfortzone kun je in jouw comfortzone de vaardigheden onder de knie krijgen zodat je ergens een expert in kunt worden. En zo vergroot je jouw comfortzone.

De Britse journalist Malcolm Gladwell heeft een inschatting gemaakt naar de hoeveelheid tijdsinvestering die nodig is om ergens goed in te worden. Hij stelt dat je met 1 uur investering een introductie in de materie krijgt. Met 10 uur verwerf je een uitgebreidere kennis van de belangrijkste concepten, met 100 uur bereik je een gemiddeld nivo, met 1000 uur investering wordt je een expert en met 10.000 uur ben je meester in de materie. Dit versterkt het punt dat je met focus, aandacht en tijd pas echt goed kan worden in één ding.

Gelukkig blijven mensen binnen hun comfortzone

Ik vind ik het fijn dat mijn tandarts, als ik daar in de stoel ligt, in zijn comfortzone blijft. En ik ben blij dat de automonteur die de remmen van mijn auto repareert ook in zijn comfortzone blijft.

Dus nooit meer je comfortzone uit?

Het is zeker gezond om af en toe iets buiten jouw comfortzone te doen. Het af en toe geprikkeld en uitgedaagd worden geeft je ambitie soms net even een voorzetje voor een verdiepingsslag. Maar kies zorgvuldig waarom je zo graag wilt uitstappen en welk doel het dient. Inside your comfortzone is where your talent grows.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *