Kies de weg van de minste weerstand

Het klinkt misschien vreemd, maar het kiezen van de weg van minste weerstand is vaak een heel erg goed idee. Veel mensen zijn opgevoed met een idee dat je zwak of lui bent als je de weg van de minste weerstand kiest. In deze blog belicht ik het vanuit een heel ander perspectief.

Doe waar je goed in bent

Je hebt talenten gekregen. Ik geloof dat ieder mens uniek is en iedereen dus over een ander pakketje gaven en talenten beschikt. Ik geloof ook dat het de bedoeling is dat juist jij die specifieke talenten die jij hebt gekregen ook gaat inzetten. Doe waar je goed in bent. Waarom? Omdat je dan met je talenten aan de slag gaat.

Ik gebruik soms het voorbeeld van Lionel Messi. De meest getalenteerde voetballer (nog steeds) van dit moment. Hij voetbalt bij FC Barcelona. Die club is niet alleen groot in voetbal, maar wat niet veel mensen weten, ook in basketbal. Hoe dom zou het zijn als zij besluiten om Messi te gaan laten basketballen (hij is 1 meter 70). We snappen allemaal dat je zoiets niet doet.

Maar wij doen dat in ons leven vaak wel. We focussen ons vaak op het leren dingen waar we niet zo goed in zijn. Dat begint al vroeg op school. Als jij goed bent in rekenen, maar niet zo goed in schrijven. Waar krijg je dan bijles in? Precies… in schrijven. Hoe mooi zou het zijn dat wanneer jij goed bent in rekenen, en je vindt het leuk – dan is dat je talent – dat je je daar verder in ontwikkeld.

Doe wat je leuk vindt

Focus je op de dingen waar je plezier in hebt. Plezier of passie is heel belangrijk. Je krijgt energie in plaats van dat het energie kost. Dingen die niet leuk zijn, of opgelegd, hou je ook niet lang vol.

Ga waar het leven je brengt

Je kunt je talenten inzetten en doen wat je leuk vindt. Maar de realiteit is dat het leven niet altijd mee zit. Als dingen tegenzitten, zie je dat mensen vaak flink in verzet komen. Maar je kunt je afvragen of dat je echt altijd voorwaarts helpt. Je raakt je baan kwijt, je relatie gaat niet goed, je wordt geconfronteerd met ziekte of beperkingen. Vaak dingen waar je niet veel aan kunt doen. Je er tegen verzetten kost energie. Meegaan met de stroom is makkelijker. En waar die stroom je brengt weet je niet. Maar ik geloof dat je altijd weer op mooie plekken uitkomt. Go with the flow

Kies de weg van de minste weerstand

Dit klinkt allemaal wel heel makkelijk. Ik zelf heb altijd geleerd om te knokken en ook dingen te doen die ik niet kan of waar ik niet goed in ben. Ik heb allerlei overtuigingen meegekregen zoals: Het zal toch ooit een keer lukken, of plezier en voldoening gaan geven? Oefening baart kunst en niet alles is even leuk in het leven. Zonder wrijving geen glans. Het brengt je vast verder door je te verzetten tegen dingen die je overkomen.

Mijn vraag is dan, wat heeft het je gebracht en tegen welke prijs?

Hoe mooi is het als jij mag genieten van de dingen die je doet waarbij je talenten in mag zetten op de plekken waar het leven je brengt? Klinkt avontuurlijk, misschien wel paradijselijk, maar ook haalbaar! Probeer eens om te denken en keuzes te maken waarin jij je levensvreugde en voldoening voorop zet en vergroot.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *