Waarom zeggen we zo vaak sorry?

Misschien is het wel het moeilijkste en meest complexe woordje in de taal, het woordje sorry. Veel mensen hebben moeite met het woordje uit te spreken, maar vooral vrouwen hebben er juist een handje van om het snel en vaak te zeggen. Waarom zeggen we zo vaak sorry?

Stopwoordje

Vaak wordt het woordje sorry gebruikt als stopwoordje. Het floept er uit voordat je er erg in hebt. Er is een gevoel waarbij jij jezelf moet excuseren voor iets wat je gezegd of gedaan hebt of nog gaat doen. Soms wordt het gebruikt als beleefdheidsvorm en is het sociaal wenselijk gedrag. Het is natuurlijk goed om af en toe sorry te zeggen. Maar als je het woord sorry teveel gebruikt, verliest het de juiste intentie en kracht.

De ruis rondom sorry

Negen van de tien keer is een sorry onterecht en overbodig. Er is geen directe aanleiding om je te excuseren. In de communicatie kan er ruis op de lijn ontstaan als er regelmatig onterecht sorry wordt gezegd. In die ruis speelt er meestal iets diepers.

Sorry dat ik sorry zeg

Als je teveel sorry zegt en jezelf vaak verontschuldigt, vertelt dat iets over je zelfbeeld. Je maakt jezelf steeds heel klein en zo creëer je een beeld dat ongetwijfeld afbreuk doet aan wie je daadwerkelijk bent. Je doet jezelf tekort.

De onderliggende pijn

De reden dat je minderwaardig over jezelf denkt kan diep zitten. Een terugkerend gevoel van afwijzing en niet voldoen is vaak een oorzaak. Jezelf niet oké vinden, je een buitenbeentje voelen, denken ongewenst te zijn, geloven dat je niets toevoegt, bang zijn dat je een ander tot last bent of een ander pijn doet door hard over te komen.

Het heeft gevolgen voor het zelfvertrouwen, voor de ontspanning in relaties maar ook voor je energielevel. Het vreet energie om altijd maar te denken dat je een ander tot last bent waarbij je jezelf onderschat. Lees hierover meer in het artikel Wie zit er nou op mij te wachten?. Ik zie vrouwen in een negatieve spiraal terechtkomen waarin ze krampachtiger gaan denken en handelen. En zo is de route naar een excuus en een sorry snel gemaakt.

Minder schuldgevoel, minder sorry

Stop met allerlei negatieve gedachten over jezelf en het inbeelden van doemscenario’s van hoe je een ander tot last zou zijn. Leg het gebruik van het woord sorry aan banden en gebruik het alleen nog als het er echt toe doet.

Je mag blij zijn met wie je bent Als alle vrouwen dat nou tegelijk doen, hoeven we ons minder schuldig te voelen en zullen we ons minder verontschuldigen. Dan kunnen we stoppen met het teveel aan sorry’s en het bedenken waarom we zo vaak sorry zeggen.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *