Wie zit er nou op mij te wachten?

Om een onderdeel te kunnen zijn en je steentje bij te dragen in de maatschappij, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Een reden dat veel vrouwen moeite hebben met haar plek te vinden is dat veel vrouwen zichzelf niet op de juiste waarde schatten. Ze stellen zich terughoudend op vanwege de vraag: Wie zit er nou op mij te wachten?

Negatief zelfbeeld

Jouw zelfbeeld bepaalt hoe je in het leven staat. Als je zelfverzekerd bent, heb je vaak skills ontwikkelt om jezelf te laten zien. Als je niet zelfverzekerd bent, ontstaat de neiging om jezelf kleiner te maken. Een negatief zelfbeeld roept vaak dat het beter is om niet zichtbaar te worden en dat je zeker niet op de voorgrond moet treden. Je hebt de wereld niet zoveel te bieden en bent geen toegevoegde waarde. Het is beter om op veilige afstand te blijven anders kan je kritiek krijgen en kun je falen. Anderen zijn knapper, beter, slimmer en zullen succesvoller zijn dan jij. Zo onderschat je jouw capaciteiten. Deze kritische stemmen zorgen ervoor dat je gaat geloven dat je niet de moeite waard bent. Je vraagt jezelf voortdurend af wie er nou op jou zit te wachten.

In het hoofd van anderen kruipen

Overal waar mensen zijn en waar je met mensen te maken hebt, kan het samenwerken en samenleven een worsteling zijn als je een negatief zelfbeeld hebt. Waar je denkt in heel veel dingen niet goed te zijn, blink je in een ding vaak uit namelijk om in het hoofd van anderen kruipen. Jij denkt te weten hoe anderen over jou denken. Je weet precies hoe een ander tegen jou aankijkt. Je bent ervan overtuigd dat een ander je onaantrekkelijk, stom, dom en incompetent vindt.

Het leven lacht je niet toe, maar grijnst als een boer met kiespijn

Door constant te vergelijken met anderen en er zelf meestal slecht vanaf te komen, kom je in een negatieve spiraal terecht. Als je nog maar weinig goeds in jezelf ziet, heeft dat zijn weerslag op je beleving van geluk en je persoonlijke ontwikkeling, lees meer hierover Hoe persoonlijke ontwikkeling vorm krijgt Het leven en de bruisende maatschappij lachen je niet toe maar vormen een bedreiging.

Breinvenijn

We zijn geneigd bepaalde dingen heel groot te maken in ons hoofd. Als je veel negatieve gedachten over jezelf hebt, dan kun je dat zien als een veel belopen pad in de hersenen. Een patroon waarin je bent gewend om jezelf negatief te beoordelen. Als je dit giftige patroon, het breinvenijn, laat domineren dan ga je geloven en ga je je gedragen naar het idee dat er niemand op jou zit te wachten.

Krik je eigenwaarde en zelfbeeld op

Net zoals het mogelijk is om iets negatiefs te gaan geloven, is het ook mogelijk om iets positiefs te gaan geloven. Je kunt nieuwe denkpatronen aanmaken. Het is mogelijk om de focus te gaan verleggen en je brein een nieuwe realiteit te geven.

Iedereen doet er toe

Wat we vaak vergeten is dat iedereen er toe doet. Ook jij doet er toe. Je bent geboren met een bedoeling en een toegevoegde waarde. Ieder mens heeft een talent die onmisbaar is in het kleurenpallet van het leven. Je doet de maatschappij te kort als jij verzaakt jezelf en je talent te laten zien. Je doet jezelf tekort omdat je jezelf groei en bloei ontneemt. Kies vandaag om nooit meer de denken dat er niemand op jou zit te wachten. Maak jezelf niet meer gek maar geloof in jezelf. Dat geeft stukken meer zelfvertrouwen en levensvreugde. Want jawel, er zit een hele maatschappij op jou te wachten. Nu jij zelf nog.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *