Beelddenker of taaldenker?

Iedereen heeft een bepaalde manier waarop hij leert, denkt en informatie verwerkt. Je hebt de beelddenker en de taaldenker. In deze blog leg ik uit wat deze denkstijlen inhouden en wat de verschillen zijn. Ook ga ik in op de toegevoegde waarde van beide denkstijlen voor succesvol samenwerken.

Je begint als beelddenker

Iedereen wordt geboren als beelddenker. Naar mate je ouder wordt, komen er naast beelden ook woorden en klanken binnen en ontwikkelt zich ook het taaldenken. Dit alles gebeurt in de hersenen. De voorkeur voor beelddenken of taaldenken ontstaat door welke hersenhelft meer is ontwikkeld. In de linker hersenhelft ligt het vermogen om de taalkant te ontwikkelen; in de rechter hersenhelft het beeldende en visuele. Een combinatie is ook mogelijk. Het is belangrijk om te weten met welke stijl je vooral denkt, leert en communiceert. Hierdoor kun je je eigen kwaliteiten beter benutten en gebruiken.

Beelddenker

Als beelddenker ben je visueel ingesteld en gebruik je vooral de zintuigen om aan informatie te komen. Om informatie te verwerken, gebruik je voornamelijk beelden, ruimtelijkheid, eerdere gebeurtenissen en gevoelens. Je kunt ‘out of the box’ denken en je gebruikt creativiteit om een doel te bereiken. Een woord zie je als plaatje. Dus bij het woord huis, zie je direct een huis als plaatje voor je. Je denkt associatief waarbij het ene beeld een ander beeld kan oproepen. Dus bij het huis zie je ook een tuin en een oprit met een auto. Misschien denk je zelfs ook aan het feit dat je de voortuin nodig moet doen.

Taaldenker

Als taaldenker ben je vooral auditief ingesteld, je denkt voornamelijk verbaal in taal, begrippen, tijd en getallen. In het brein is een gestructureerde kennisdatabank aangelegd die informatie gestructureerd verwerkt en opslaat. Je denkt rationeel, logisch, abstract en werkt naar een doel toe vanuit stapjes. Bij het horen van het woord huis, zie je de letters h-u-i-s voor je.

Samenwerken

Beelddenkers en taaldenkers vormen samen een eenheid in het communicatielandschap. De ene stijl is niet beter of slechter, maar kan juist als een aanvulling op de ander dienen. Zo kun je in bijvoorbeeld een brainstormsessie gebruik maken van beide kwaliteiten. Laat een beelddenker maar los gaan op creatieve ingevingen gevoed door zijn rijkelijke fantasie en humor. Dan kan de taaldenker met zijn gedetailleerde inzichten, begrenzen en stapje voor stapje toewerken naar een geheel. Samen komen ze tot een geniaal plan. Beide denkstijlen zorgen voor een goede balans en harmonie in een samenwerkingsverband. Dit geldt voor zowel op de werkvloer als voor privé situaties. Bewust zijn van elkaars denkstijl en elkaar de ruimte geven, is een sleutel voor succes.

Wat voor denker ben jij?

Herken jij je in een van de twee denkstijlen? Of wil je er graag achter komen vanuit welke denkstijl jij je leven inricht? Het kan je veel handvatten geven om beter samen te werken. Het geeft je meer inzicht in jouw authenticiteit en je toegevoegde waarde.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *