Cadans in je leven

Cadans is een term die veel gebruikt wordt in de sportwereld, onder andere in het wielrennen. Het is voor een wielrenner belangrijk om de juiste cadans te vinden. Ik leg in deze blog uit waarom cadans ook te maken heeft met het leven wat je leeft. En welke parallellen er zijn tussen de sportwereld en ons leven.

Cadans is een regelmatige ritmische beweging

Wat is cadans in het wielrennen

In het wielrennen noemen ze de cadans ook wel de trapfrequentie. Als je aan het wielrennen bent en je wilt harder gaan dan kun je er voor kiezen om in een zwaardere versnelling te gaan fietsen. Dat kost meer kracht. Je kunt ook voor een lichtere versnelling kiezen zodat je je cadans en trapfrequentie verhoogt. Het is de kunst om met zo min mogelijk energie, de meeste snelheid te behalen.

Het is vaak verleidelijk om juist te kiezen voor een zwaardere versnelling in plaats van een hogere cadans. Maar als het té zwaar wordt, dan hou je het minder lang vol. Het gevaar van een te lichte versnelling is dat je in een veel te hoge cadans trapt en je niet lekker meer op je fiets zit. Dat hou je ook niet lang vol. Dat betekent dat het zoeken is naar de juiste balans.

Optimale cadans

Ergens is er een optimum. Voor wielrennen op vlak terrein is de optimale trapfrequentie, de cadans, rond de 100 omwentelingen per minuut.

De optimale cadans heeft een grote invloed op de beleving, vermoeidheid en prestaties.

Veel amateurwielrenners fietsen in een te zware versnelling en denken daarmee sneller te fietsen. Maar deze cadans kost juist teveel kracht zonder toename van snelheid waardoor ze het minder lang vol houden.

De optimale cadans in jouw leven

En hier zie ik een parallel met ons dagelijkse leven. Ook daar zie ik vaak mensen kiezen voor een ‘te zware versnelling’, waarna ze snel tegen hun limiet aanlopen.

Wanneer je iets wilt bereiken gaat dat het beste met een optimale cadans. Dus niet te zwaar, maar ook niet een te hoge frequentie. Bij wielrennen was het optimale getal 100. Maar wat het in ons leven is, daar is helaas geen standaard getal voor. Het is een kwestie van zoeken.

Haalbaarheid voor de lange termijn

Stel je wilt gaan sporten en besluit om dagelijks sit-ups te gaan doen. Je kunt er voor kiezen om iedere dag 1 keer 50 sit-ups te doen. Je kunt er ook voor kiezen om 10 keer per dag 5 sit-ups te doen. Of je kiest iets er tussenin.

Het is ook belangrijk om genoeg water te drinken. Als je iedere dag 2 liter water wilt drinken, dan kun je er voor kiezen om ’s ochtends in 1 keer 2 liter te drinken. Je kunt ook 20 keer op een dag een half glaasje water drinken. Of iets er tussenin.

Als je graag wilt afvallen en ineens overschakelt op een streng dieet waarbij je je calorie inname verlaagt met 1000 calorieën per dag gedurende 6 weken, dan val je ongeveer 5 kilo af. Je kunt er ook voor kiezen om je calorie inname structureel te verlagen met 100 calorieën per dag. Dat is makkelijker vol te houden en na een jaar ben je ook ongeveer 5 kilo afgevallen. Of je kiest iets er tussenin.

Meer lezen, kan ook een doel of verlangen zijn. Je kan je voornemen om iedere week 2 boeken te lezen. Maar je kunt ook elke dag een hoofdstuk lezen. Of iets er tussenin.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe zwaar je inspanning is versus de frequentie. Kies je voor een zware versnelling en lage cadans of een lichte versnelling en een hoge cadans. Zoek met je beschikbare energie de meest economische optie om iets langer vol te houden terwijl je minder moe wordt.

Momenteel is de 75 Hard Challenge heel populair. Een uitdaging waarbij je 75 aaneengesloten dagen op fysiek en mentaal vlak dagelijks 5 opdrachten uitvoert. Een van de opdrachten is dat je 2 x per dag 45 minuten sport. Het doel van de challenge is je fitter en lekkerder te gaan voelen. Een mooi initiatief maar de opdrachten zijn intensief en het vraagt een grote tijdsinvestering iedere dag. Voor mij een voorbeeld van een keuze die voor mij een te zware versnelling zou zijn. Want, hoe lang hou je dit vol? Mij lijkt de tussenweg beter te doen. Je zult het langer volhouden en gemotiveerd blijven om er gedurende langere tijd mee door te kunnen gaan.

Balans in je energiehuishouding is doeltreffender

Neem de tijd om de optimale cadans in je leven uit te zoeken. Maak het niet te zwaar, maar kies ook niet voor een te lichte versnelling. Het zal een positieve uitwerking hebben op je energiehuishouding en je zult in staat zijn meer doelen voor de lange termijn te realiseren.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *