Emotie-regeldag

Soms heb je dit nodig, een emotie-regeldag. Je voelt dat de tranen hoog zitten en bij het minste of geringste schiet je vol. Je begrijpt eigenlijk niet precies wat er aan de hand is, maar hebt jezelf en je emoties niet onder controle. Alles negeer je en wuif je wel weg als ‘labiel’, ‘de hormonen’ en ‘het gaat vanzelf weer over.’

In de meeste gevallen speelt er op zo’n moment meer dan dat je in de gaten hebt. Iets wat even echt aandacht en tijd verdient. In deze blog leg ik uit waarom een emotie-regeldag een hulpbron is om weer grip, controle en balans te vinden.

Regeldag bij baby’s

Een regeldag kennen we vooral bij baby’s. Een baby kan ineens een dag of een paar dagen onrustig en huilerig zijn. Dit heeft te maken met het opnieuw afstemmen van de voedingsbehoefte en het aanbod van voeding die nodig is voor groei en weerstandopbouw. Op een regeldag bij een baby is het belangrijk dat de baby extra voeding, aandacht en liefde krijgt.

Emotie-regeldag bij volwassenen

Net zoals de baby, heb jij als volwassene van binnen ook iets wat af en toe extra aandacht nodig heeft. Je gevoel, jouw emoties en hoe je ze uit, kunnen er voor zorgen dat je tijdelijk uit balans bent. Door emoties weg te drukken, kunnen er opgehoopte spanningen en negatieve energie in je lijf gaan vastzitten en blokkeren. Als deze spanningen te hoog worden, willen ze ontsnappen en melden zich steeds vaker. Aandacht en ruimte geven, is dan net zoals bij een regeldag van een baby, ook voor jou urgent.

De functie van een emotie-regeldag

Een emotie-regeldag is een uitkomst als je weer een gezonde balans wilt vinden tussen je emoties, gedachten en je energiepeil. Neem de tijd voor opgehoopte spanning die je misschien liever negeert en onbelangrijk vindt. Voel wat er allemaal speelt waar je bewust en onbewust zo mee bezig kan zijn. Huil je opgespaarde of uitgestelde tranen. Van binnen kan je blokkades letterlijk wegspoelen en de boel doorluchten. Zorg dat je alleen bent en niet gestoord kan worden. Het ruimt op, geeft rust overzicht en vrede.

Hoe werkt het in mijn geval?

Onlangs diende zich ook bij mij een emotie-regeldag aan. Na een lange periode waarin mijn gezin veel thuis was en ik weinig tijd had om alleen te zijn, merkte ik dat de spanningen opliepen. Ik had behoefte om even helemaal tot mezelf te komen. Toen de dag daar was dat ik helemaal alleen thuis was, voelde ik me me ineens enorm labiel en verdrietig. De tranen bleven maar komen en stromen. Als ik dacht dat het klaar was, werd ik weer overspoeld door een emotiegolf. Ik realiseerde me dat er wat opgeruimd moest worden van binnen en ik nam de tijd. Ik paste de emotie-regeldag in in mijn agenda en ben gaan huilen als er een emotie golf kwam. Het waren verzameltranen variërend van corona en alles wat daar mee te maken heeft tot een zoon van 16 die aankondigde volgend jaar al op kamers te willen gaan. Er kwam ineens zoveel los. Een mix van opgespaarde dankbaarheid, verdriet, angst, frustratie, onzekerheid en zorgen. Een emotie-regeldag lost de vraagstukken niet meteen op, maar de ontlading geeft van binnen lucht, helderheid en overzicht.

Eerst voelen, dan verfrissen; eerst legen, dan voltanken

Als je goed hebt doorvoeld, je merkt dat je tot bedaren bent gekomen dan krabbel je weer op. Het is goed om daarna je zinnen weer even op wat anders te zetten: Doe een powernap, een wandelingetje, een hardlooprondje, luister muziek, lees een boek of de bijbel, schrijf, zing, teken of ga in gebed. Zo komt je brein tot rust en wordt de aanmaak van hormonen en neurotransmitters gestimuleerd die je helpen met relativeren. Ze geven je een gevoel van tevredenheid, blijdschap, geluk en veiligheid. Door je focus even naar wat anders te verleggen stretcht je je brein en creëer je een positief gemoed.

Je bent niet raar maar gezond

Je bent niet raar maar gezond als je voelt. Hier hoef je je niet voor te schamen. Gevoelens en emoties zijn geschapen om bewust van te zijn en te kunnen uiten. Ze dienen als aanwijzing of waarschuwing. Voel wanneer het tijd is voor een emotie-regeldag. Soms voel je het dat het nodig is, soms nadat je je gevoelens hebt genegeerd. Maak tijd vrij om even alleen te zijn en breng je lichaam en geest weer in balans. Je ruimt op en laadt weer op en kunt met nieuwe energie weer door, ook al blijven de omstandigheden hetzelfde. Een emotie-regeldag maakt je weerbaar, energiek en veerKRACHTIG.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *