Wanneer ben je emotioneel gezond?

Hoe sta jij in het leven? Op welke manier kijk jij naar jezelf? Hoe onderhoudt jij jouw relaties? Hoe ga je om met tegenslagen? Ben je flexibel als het gaat om veranderingen? Een greep uit vraagstukken die bepalend zijn voor de staat van jouw emotionele gezondheid. In dit artikel aandacht voor bewustwording de vraag wanneer je emotioneel gezond bent en hoe je daar aan kunt werken.

Emotioneel gezond is een psychologische staat van welzijn. Je bent in staat om je emoties en je gedrag te beheersen. In het leven beschik je over de juiste vaardigheden waarmee je om kunt gaan met de uitdagingen en tegenslagen die je in het leven tegenkomt.

Bewustwording

Als je emotioneel gezond bent, betekent het niet dat je niet te maken krijgt met tegenslagen of moeilijkheden. Het gaat meer om de houding, gedrag en het gevoel waarmee je handelt. Net zoals je goed voor je lichaam zorgt, is het ook belangrijk dat je je emotionele gesteldheid de nodige aandacht geeft en onderhoudt. Leer deze kant van jezelf kennen en weet hoe je mentaal en emotioneel reageert.

Een terugkomend patroon wat je steeds belemmert

Als je merkt dat je in sommige situaties blokkeert, onderzoek dan wat er gebeurt. Als je emotioneel instabiel bent, uit zich dat in de volgende voorbeelden: je bent snel geraakt en hebt een kort lontje, je wordt snel boos, je kunt moeilijk omgaan met kritiek, je bent onzeker en trekt jezelf terug, je kunt je moeilijk uiten en over het algemeen reageer je buiten proportioneel. Wordt bewust van wat er met regelmaat gebeurt. Analyseer wat je doet als je ergens geen grip op hebt. Vraag je af of het een terugkomend patroon in je leven is wat je steeds weer ergens in belemmert.

Verbeteren naar meer emotioneel gezond

Zorg goed voor jezelf. Ken je behoeftes en verlangens. Weet hoe je wilt reageren in lastige of stressvolle situaties. Leer vaardigheden aan die je helpen om beter te communiceren in relaties. Zorg goed voor jezelf door je regelmatig te uiten. Allerlei emoties mogen worden geuit en benut in plaats van dat ze worden weggestopt en verdrongen.

The emotion that can break your heart is sometimes the very one that heals it

Emoties hebben een belangrijke functie. Ze helpen je om jezelf uit te drukken en om jezelf beter te gaan begrijpen. Emoties zijn een hulpbron in een helings- en verwerkingsproces. De bedoeling van het voelen en uiten van emoties is dat het een positief effect heeft op jouw leven en gedrag. Maar emoties kunnen ook je leven gaan beheersen en je gedrag negatief beïnvloeden. Herken jouw emoties en leer ze op tijd te uiten zodat je niet verzandt in stress, depressie, burn-out, angst of een andere negatieve gemoedstoestand.

Wat levert het je op?

Het ontwikkelen van emotionele gezondheid is een geleidelijk proces wat je hele leven in werking zal zijn. Het bestaat uit zoeken soms met wat extra hulp, vinden, toepassen en de vruchten ervan plukken. De vruchten bestaan uit het ervaren van veerkracht, positieve houding, juiste balans tussen stress en emoties, je durft keuzes te maken, je hebt overzicht over je leven, je durft nieuwe uitdagingen aan te gaan, je kunt omgaan met teleurstellingen en veranderingen, stabielere relaties, betere communicatie. Uiteindelijk zal je merken dat je meer kunt ontspannen en genieten van de dingen die je doet. Een blij, dankbaar en tevreden mens is het resultaat.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *