Hoe communicatie de spil is tussen de binnen- en buitenwereld

Ik start een coachsessie altijd met de vraag: ‘Wie ben je?’ en het komt regelmatig voor dat het dan even stil valt. Deze vraag lijkt mensen te overvallen. Toch is er een belangrijke reden waarom ik een coach traject start met deze vraag. Als mensen bij me aankloppen voor coaching, gaat het vaak om thema’s die te maken hebben met de buitenwereld. Men is zich niet altijd bewust dat oorzaken maar ook oplossingen mogelijk kunnen liggen in de binnenwereld. In deze blog leg ik uit hoe communicatie de spil is tussen de binnen- en buitenwereld.

Innerlijke dialoog en de communicatie met jezelf

Bij de innerlijke dialoog gaat het om wat er zich afspeelt in jouw binnenwereld. Wat zijn de stemmen en de boodschappen die er klinken en die jij jezelf geeft. Ze sturen jouw gevoel, je gedachten en jouw gedrag richting de buitenwereld. Met de innerlijke dialoog begint de communicatie met jezelf zodat jij jezelf beter kunt doorgronden. Communicatie, de spil tussen de binnen- en buitenwereld, wordt grotendeels bepaalt door de mate waarin jij bent verbonden met jezelf.

Goed verbonden met je binnenwereld

Goed verbonden zijn met jezelf betekent dat je bewust bent van wat en waarom je dingen doet, denkt, voelt en ervaart. Je bent bereid om innerlijke boodschappen en stemmen aan te passen of te vervangen. Je kent jouw grenzen en je kunt ze duidelijk kenbaar maken. In je visie op de maatschappij sta je open voor nieuwe inzichten. Je onderzoekt hoe jouw boodschap het beste overkomt en hoe je iets in jouw binnenwereld kunt bijstellen om de communicatie met de buitenwereld te verbeteren. Je let op de invloed van jouw houding, luistervaardigheid en perceptie tijdens gesprekken. Bij miscommunicatie reflecteer je eerst op jouw eventuele bijdrage en hoe je reageert op boodschappen van buitenaf. Hoe meer je verbonden bent met jezelf, hoe krachtiger jij bent en hoe duidelijker je kunt communiceren met de buitenwereld. Lees meer over krachtig zijn in het blog Krachtig zijn als vrouw.

Blijf investeren in de spil communicatie

Communicatie is belangrijk in iedere relatie. Er gaat veel mis onderweg van de binnenwereld naar de buitenwereld en vice versa. In de interactie met anderen is een goede communicatie nodig om naar tevredenheid te kunnen samenwerken en samenleven. Wees bewust van ruis die op de lijn kan ontstaan. Blijf scherp op je eigen handelen en train jezelf om steeds meer zicht te krijgen op jouw binnenwereld. Bedenk steeds hoe je wilt reageren en onderzoek diverse communicatievormen om je boodschap te kunnen zenden zoals je hem bedoeld. Door steeds beter te weten wie je bent verbetert jouw communicatie, de spil tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *