Introvert in coronatijd

Als mens weet je vaak wel ongeveer hoe je in elkaar steekt. Als je jezelf moet omschrijven dan passen de eerste kenmerken vaak binnen de begrippen introvert of extravert. Deze blog gaat over een introvert in coronatijd en waarom dat zo goed past.

Het belangrijkste verschil tussen introverte en extraverte personen zit in datgene waar je energie van krijgt. Een extravert persoon krijgt voornamelijk energie van contact met andere mensen. Voor een introvert persoon kost het contact met anderen juist energie. Hij haalt vooral energie uit zichzelf.

Er is een reden waarom de maatschappij beide types enorm nodig heeft, ook in deze tijd van afzondering. Juist in tijden van afzondering komen de introverte personen tot hun recht!

Introvert

Introverte personen richten hun energie vooral naar binnen op eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Het zijn vaak wat meer rustige types die weloverwogen en beschouwelijk zijn. Ze zijn vaak liever alleen dan in een groep en krijgen energie van zichzelf. Sterk zijn ze in het doseren van hun enthousiasme en passie. Ze zijn vaak sensitief en hebben de neiging om prikkels van buitenaf te vermijden.

Extravert

Extraverte personen richten de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Ze zijn energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Graag zijn ze bij andere mensen in de buurt en niet alleen. Energie krijgen ze van de nabijheid van anderen. Ze hebben behoefte aan prikkeling van buitenaf.

In coronatijd zie je sneller wie er introvert en extravert is

Introvert in coronatijd

In deze coronatijd kun je scherper zien wie de introverte en extraverte types zijn. Ze zullen het niet snel naar buiten brengen, maar introverte mensen kunnen echt genieten van deze tijd. Afstand en afzondering geven veel ruimte om zichzelf op te laden. Het is voor introverte personen de ideale wereld waarin zij tot hun recht komen. Waar we voorheen in een overwegend extraverte samenleving met elkaar leefden, is dat nu helemaal anders. Op donkere, kleine zolderkamertjes worden de briljantste ideeën uitgewerkt. Introverte personen laden op, komen ongestoord in hun kracht en komen ook tot rust. Deze personen laten zich weinig negatief uit over deze periode.

De extraverte types daarentegen spreken veel over het gemis van intermenselijk en fysiek contact. Ze voelen zich afgesloten van het leven en gaan op zoek naar momenten om in – en met de buitenwereld toch te verbinden en in hun kracht te komen.

Waarschijnlijk hebben de meeste initiatiefnemers die buiten voor ouderen staan te zingen en die de mensen in de zorg een hart onder de riem steken, vooral extraverte eigenschappen. De mensen die minder zichtbaar zijn maar zich druk bezig houden met interne economische zaken, prognoses en mogelijke oplossingen, bezitten waarschijnlijk vooral introverte eigenschappen.

Hoe dan ook, beide types zijn broodnodig in deze tijd om elkaar aan te vullen, te versterken en om hier samen goed uit te komen. Geniet ervan dat de introverte mensen nu eindelijk eens in hun element zijn en besef dat ze zich vaak aan moeten passen aan de extraverte maatschappij. Ruimte geven en elkaar af en toe even laten. Samen sterk, binnen en buiten.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *