Jouw nieuwe normaal

Er is al veel gezegd over de coronacrisis. Het wordt een beetje een uitgekauwd onderwerp, ik geef het toe. Er is wel aandacht nodig voor het leven na de coronacrisis. Graag kijk ik met jullie vooruit en reflecteer op de vraag of deze crisis je nieuwe inzichten geeft om andere keuzes te maken voor jouw toekomst. Wat wordt jóuw nieuwe normaal?

In deze blog bespreek ik deze vragen aan de hand van 3 aspecten: Hebben, doen en zijn.

1. Hebben

Het kan zijn dat je anders bent gaan aankijken tegen je bezittingen en hetgeen je wilt hebben? Heb je een andere visie gekregen op wat basisbenodigdheden zijn of een extraatje? Wat is je beeld ten opzichte van dankbaarheid en tevredenheid. In de afgelopen tijd kwam de focus te liggen op bescherming en gezondheid. Daardoor viel de ruimte voor meer luxe en extra’s plotseling weg. Hoeveel rode strepen heb jij moeten zetten in je agenda en verlanglijstje? Heeft het je opnieuw bewust gemaakt van wat jij waardevol vindt binnen jouw nieuwe normaal?

2. Doen

De afgelopen tijd ben je beperkt in je bewegingsvrijheid. De mogelijkheden om dingen te doen en ondernemen waren minimaal. Dingen die vanzelfsprekend waren, vielen weg of je moest er alternatieven voor bedenken. Je brein is de afgelopen tijd getraind in creativiteit en flexibiliteit en misschien creëerde het ook een nieuw en helder inzicht in wat efficiënt en nuttig is.

Welke dingen ben jij anders gaan doen? En welke nieuwe dingen heb je toegevoegd aan je activiteitenlijst? Doordat sommige mensen qua werk stil kwamen te liggen, zijn ze nieuwe dingen gaan leren of ondernemen. Hebben ze je iets nieuws laten ervaren? Misschien is het iets wat je met je kinderen bent gaan ondernemen, meer buiten leven, meer sporten, ontspannen, meer aandacht voor mensen die eenzaam zijn, of heb je een nieuw talent ontdekt waar je mogelijk nieuwe zingeving uit kunt halen. Als nieuwe ontdekkingen en ervaringen goed voelen, kun je ze vasthouden?

3. Zijn

Je leeft in een situatie die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt meegemaakt. Er was voldoende tijd om over jezelf na te denken. Heb jij jezelf weer op een andere manier leren kennen. Was je een stresskip, of was je relaxt? Hoe veerkrachtig en flexibel ben jij met de veranderingen, beperkingen en onzekerheden omgegaan? Of merkte je dat je juist stagneerde? Als je de afgelopen tijd geen werk had en je agenda leeg was; wat deed dat met jouw identiteit en gevoel van eigenwaarde? Ontstond er paniek omdat je geen voldoening meer uit je werk kon halen? Voelde jij je nutteloos en doelloos? Heb je juist rust gevonden omdat je weet dat je ook een waardevol persoon bent zonder werk, complimenten, resultaten, beoordeling en drukke planning. Heb je een fundamenteel rustpunt ontdekt die je anders nooit zou hebben gevonden in jezelf?

Wat wordt jouw nieuwe normaal?

Waarom doe je de dingen die je doet en wat streef je na, zijn belangrijke vragen die je aan jezelf mag stellen. Ze geven antwoorden over jouw toekomst. Het geeft je een nieuwe dimensie aan jouw bewustwording en bezinning waardoor je jezelf weer opnieuw kunt uitvinden. Periodes van crisis zijn de geschikte momenten waarin je kunt leren en groeien naar jouw nieuwe normaal. Een mooie kans om te veranderen en te floreren.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *