Steenslag op je ziel

Bij een auto veroorzaakt steenslag schade aan de lak als gevolg van opspattende steentjes. Ook al verzorg je je auto keurig en rijdt je nog zo voorzichtig, je ontkomt niet aan steenslag. Gevolgen zijn krasjes, putjes en deuken. Er zitten een paar overeenkomsten tussen de steenslag schade op een auto en de in het leven opgelopen schade op de ziel van een mens.

Beschadiging op je ziel

Schade op je ziel ontstaat doordat ingrijpende gebeurtenissen je zijn overkomen in het leven. Pijnlijke en teleurstellende momenten kunnen permanente krassen, putjes en deuken veroorzaken op je ziel. Je hoort mensen vaak zeggen na een heftige gebeurtenis dat ze nooit meer dezelfde zullen zijn. Je ziel en hart zijn getekend voor het leven.

Gemaskeerd

Bijzonder aan de steenslag op een auto is dat je de schade bij een vieze auto vrijwel niet opmerkt. Maar zodra je de auto gaat poetsen zodat hij weer gaat glimmen, dan vallen de kleine putjes en krassen juist op.

Steenslag op je ziel is onontkoombaar

Veel mensen zijn gewend om de steenslag schade op de ziel liever niet te laten zien. En verdoezelen alle putjes en krassen. Zo valt het minder op dat je tegenslagen kent; flink bent teleurgesteld; afgewezen; vernedert; dat je verdriet hebt om een gemis; dat je levensvreugde soms wegsijpelt door een negatief zelfbeeld. Kortom, je loopt liever niet te koop met de beschadigingen op je ziel. Maar net zoals bij een auto, ontkomt niemand aan krassen op de ziel, en zijn ze niet volledig weg te poetsen.

Verwaarloosde steenslag

Steenslag bij een auto gaat soms verder dan oppervlakkige lakschade en kan een diepere laag onder de laklaag beschadigen. Daarom is het belangrijk om de schade te behandelen en niet te verwaarlozen. Je kan zelf aan de slag gaan om het ergste voorzichtig en zorgvuldig weg te poetsen zodat de plekjes in de diepere laag minder roest zullen veroorzaken. Maar voor het optimale resultaat is het nodig om een expert in te schakelen.

Bij de behandeling van de ziel is het ook nodig dat er iets gebeurt om te zorgen dat je het leed niet verwaarloost. Door voorzichtig en zorgvuldig aandacht te geven aan de schade, zal het minder kans krijgen om zich te verspreiden. Ook voor je ziel kun je een expert inschakelen voor schadebeperking en zoveel mogelijk herstel.

Met trots weer shinen

Zodra de auto gepoetst en de steenslag schade zichtbaar is, kan de autobezitter toch weer met tevredenheid en trots shinen. De auto kan nog steeds doen waarvoor hij is bedoeld. Jij bent ook, inclusief de krassen op je ziel, de moeite waard om te leven en met trots en tevredenheid weer te shinen.

Lees ook:
Wanneer ben je emotioneel gezond

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *