Waarom onzekerheid vrouwen afbreekt maar ook opbouwt

Veel vrouwen zijn onzeker over zichzelf. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de vrouwen onzeker is over hun uiterlijk. Één op de vijf vrouwen heeft last van onzekerheid over hun gewicht en bijna 10% van de vrouwen is zeer ontevreden met zichzelf.

Onzekerheid wordt onder andere aangewakkerd door de media en reclame. Er ontstaat een soort schoonheidsideaal waarin de vrouw moet passen: de happiness-cultuur. En omdat dit een onmogelijk streven is, ontstaat er veel onzekerheid. Onzekerheid uit zich vooral in 4 kenmerken. Maar er is ook een positief effect!

De happiness-cultuur

In onze moderne maatschappij heerst een cultuur die gericht is op het constant vrolijk, opgewekt en tevreden zijn. Je bereikt wat je wilt, je maakt je dromen waar, je eet gezond, sport regelmatig, je kleed je hip en ziet er net zo als je huis, goed uit en je bent gelukkig. Een beeld dat veel vrouwen nastreven.

Is dat streven dan erg? Ik denk het niet. Behalve als je dit niet met een realistische kijk kunt nastreven en je gezonde verstand verliest. In het leven heb je ook te dealen met tegenslag, verdriet en imperfecties. Dat je jezelf, wanneer dingen tegenzitten, geen mislukkeling hoeft te voelen. Het is denk ik gezond als meer happiness niet een doel maar een middel wordt.

4 kenmerken van onzekerheid bij vrouwen

1. Buitenwerk

Regelmatig vraag ik aan cliënten in het begin van een coachtraject welk cijfer ze zichzelf geven qua uiterlijk. Vaak hangt het cijfer rond de 3. Ze komen tot hun cijfer door zichzelf te vergelijken met het ideaalbeeld van de vrouw dat in de media veel wordt geschetst. Daarbij wordt gelet op uiterlijkheden en kleding. Vrouwen zijn ontzettend goed in vergelijken met anderen. Ze kunnen vaak feilloos aangeven wat er bij anderen mooier is dan bij zichzelf.

2. Achterwerk (knipoog)

Vrouwen kunnen hun hele leven bezig zijn met hun gewicht. Vaak streven ze een ideaal na waarvan je je mag afvragen of het überhaupt haalbaar is. Het geeft frustratie en ontneemt geluk en tevredenheid. Ik zeg hiermee niet dat je niet meer hoeft te letten op wat je eet. Wees je er bewust van waardoor het komt dat jij je gewicht niet kunt controleren en beheersen. En denk goed na over waar jij naar wilt streven en waarom? Is het iets wat jij echt wilt of is het een door de maatschappij gecreëerd ideaalbeeld?

3. Binnenwerk

Onzekerheid ervaren veel vrouwen die zichzelf onderwaarderen. Ze laten hun identiteit bepalen door anderen. Ze passen zichzelf aan aan de omgeving. Wie of wat anderen zijn, bepaalt dan wie of wat zij zijn. Maar hierdoor drijven ze verder weg bij wie ze in hun kern van binnen echt zijn en van wat hun zo typeert. Ver weg bij wat zij willen en waar zij voldoening uit halen. Vraag je maar eens af of mensen jou zien zoals je echt van binnen bent?

4. Bovenwerk

Veel vrouwen zijn ook onzeker omdat ze bang zijn om niet slim genoeg te zijn. Bang om fouten te maken. Ze vergelijken zichzelf met ambitieuze vrouwen. Anderen die alles altijd beter kunnen en steeds meer bereiken. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat ook hele slimme en succesvolle vrouwen onzeker zijn.

Onzekerheid als kwaliteit

Als je jouw onzekerheid erkent en onderzoekt, kan het je informatie geven waar jij je voordeel mee kunt doen. Zorg dat onzekerheid je niet verlamt maar in beweging brengt. Focus je op waar je heen wilt met al de kwaliteiten die je wel bezit. Denken in mogelijkheden geeft meer resultaat.

Onzekerheid als goede raadgever en brandstof voor succes

Er is een onderzoek gedaan onder mannelijke en vrouwelijke bergklimmers op de Mount Everest. Vrouwelijke bergbeklimmers haalden relatief vaker de top van de Mount Everest dan mannelijke klimmers. De mannen die meer zelfverzekerd waren overschatten zichzelf en namen te grote risico’s. De vrouwen waren meer onzeker maar daardoor beter voorbereid en bewust van alle risico’s. Ze dachten goed na over beslissingen, zorgden goed voor zichzelf en luisterden naar hun lichaam en naar hun intuïtie. Met deze gezonde onzekerheid als goede raadgever konden ze verstandig kiezen om of door te gaan richting de top, een rustdagje te nemen en terug te gaan naar het basiskamp. Zelfvertrouwen kan destructief werken en onzekerheid is de brandstof voor succes.

Onzekerheid is dus per definitie niet zo negatief als we denken. Als je er eerlijk naar wilt kijken, dan kun je onzekerheid benutten en leert het je veel over jezelf en over hoe waardevol je juist bent.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *