Chronische onzekerheid

Onzekerheid hoort bij het leven. Het kan beperkend en stagnerend werken, maar het geeft ook een positief signaal voor veranderingsprocessen. In een eerdere blog legde ik uit hoe onzekerheid ook een positief en opbouwend effect op je leven kan hebben. Vandaag ga ik in op chronische onzekerheid.

Onzekerheid als goede raadgever en brandstof voor succes

Onzekerheid kan ook fungeren als kwaliteit hebben we eerder gezien. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die onzeker zijn zich juist goed voorbereiden op uitdagende situaties. Ze onderzoeken en analyseren de twijfels en spanningen die fungeren als goede raadgevers, waarna ze zoeken naar oplossingen en wat er nodig is om goed voorbereid hun weg te vervolgen.

We kunnen vaststellen dat er beslist ook positieve kanten zitten aan onzekerheid. Toch hebben vrouwen vooral last van onzekerheid die belemmerend wordt ervaren. Onzekerheid die steeds de kop op steekt wordt ook wel chronische onzekerheid genoemd.

Chronische onzekerheid

Er is sprake van chronische onzekerheid wanneer je blijft hangen in onzekerheid waardoor je steeds meer wordt belemmerd in meer levensgebieden. Dit kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde of het onvermogen om een stabiele relatie op te bouwen. Chronische onzekerheid kan resulteren in een minderwaardigheidscomplex. Je hebt dan het gevoel dat je altijd tekort schiet en minder kwaliteiten hebt dan anderen. Je schaamt je en voelt je schuldig. Je twijfelt aan je eigen bestaansrecht en als reactie probeer je te verdwijnen of juist sterk gericht te zijn op een ander als een soort compensatie.

Een negatief zelfbeeld compenseren door te pleasen

Onzekerheid binnen een relatie

Onzekerheid binnen een relatie kan leiden tot sterk afhankelijk gedrag. Je kan niet meer alleen functioneren. Pleasegedrag groeit en je wilt er steeds meer voor de ander zijn. Je gelooft dat de ander altijd belangrijker is en dat jij er daarom altijd voor die ander moet zijn. Op deze manier zoek je naar positieve bevestiging en doe je alles om de ander te behagen. In relaties kan dit verstikkend zijn en kunnen onder grote druk komen te staan. Vaak onbewust wint dit gedrag aan terrein en vormt dit een steeds groter onderdeel van je persoonlijkheid. Je laat je eigen kwaliteiten en verlangens niet meer zien. Je verliest jouw eigenheid en kwetsbaarheid waarin je mooi, echt en uniek bent.

Ontdek je onzekerheid en open de deur naar vertrouwen in jezelf

Het begin van de verandering is herkenning. Ook bij chronische onzekerheid werkt dat zo. Een eerste herkenningspunt kan zijn dat je merkt dat je steeds sneller door je energie heen bent. Of je voelt dat er dingen niet kloppen en dat je zo niet verder wilt of kunt. Dat is het moment om jezelf open te stellen voor verhelderende inzichten en een begin te maken met het aanleren van nieuwe gedragspatronen. Jouw chronische onzekerheid kan een signaal zijn voor een volgende stap naar meer regie en meer vertrouwen in jezelf.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *