Relatiecrisis en nu?

Als je relatie in zwaar weer is terecht gekomen, spreken we van een relatiecrisis. Het begrip crisis is een confronterend begrip. Je weet dat je aan de bak moet. In deze blog 3 tips om een begin te maken om uit jouw relatiecrisis te komen.

Relatiecrisis en nu?

Als je moet concluderen dat je in een relatiecrisis bent beland, dan kan het snel gaan. Spanningen lopen op, de omgeving krijgt het door, voor eventuele kinderen is het confronterend. Je kunt niet meer verbergen dat het niet lekker gaat.

Er zijn twee smaken in een crisis, het wordt hechter of slechter

Buigen of barsten

Je kunt enorm met je handen in het haar zitten als je in een relatiecrisis bent beland. Er moet iets gebeuren. Je weet dat er twee scenario’s zijn. Je gaat ervoor of je geeft het op. Het is buigen of barsten. Allebei de scenario’s zullen behoorlijk wat energie vergen.

In een relatiecrisis zie je vaak dat mensen snel uit de situatie weg willen en liever per direct uit elkaar gaan. Maar wordt de knoop niet vaak te snel doorhakt? Wordt de handdoek te snel in de ring gegooid?

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Iedere relatie verdient groeikansen

Vraag je eens af of alles is geprobeerd om de relatie te redden. Heb je alles uit de kast gehaald? Als er een overhaaste beslissing wordt genomen, ontneem je de groeikansen in jullie relatie. Een crisis is juist het moment om samen de pijnpunten op te zoeken en daar naar te kijken. Door meer inzicht te krijgen in jezelf en in de ander, kan er meer respect en begrip voor elkaar ontstaan. Dat is de juiste voedingsbodem om de relatie opnieuw vorm te doen geven. Geef elkaar de kans, de ruimte en de veiligheid om open te zijn.

‘Never waste a good crisis’ – Winston Churchill

Ik geef je 3 tips om een begin te maken om uit jullie relatiecrisis te komen.

1. Geef jouw relatie een kans

Geef niet snel op. Probeer geduld op te brengen om door deze crisis heen te komen. Als je van binnen al een beslissing hebt genomen, bepaalt die keuze vaak de koers. Een kans geven aan je relatie vergroot de mogelijkheid op een gezonde herstart van jullie relatie.

2. Respecteer de verschillen

Respecteer dat we als mensen verschillend zijn. Leer zonder oordeel te kijken naar het anders zijn. Ooit was er een klik omdat jullie je tot elkaar voelden aangetrokken, ondanks de verschillen die er toen ook waren. Zie dat verschillen juist ook aanvullend kunnen zijn in een relatie. Het maakt jullie als stel complementair en jullie relatie uniek.

3. Schakel hulp in

Met hulp van een derde, een externe partij die neutraal met jullie mee wilt kijken, kun je een eind op weg worden geholpen. Met een psycholoog of coach kun je leren om de pijnpunten onder ogen te komen, beter te communiceren, je grenzen aan te geven en om te gaan met emoties.

Jullie relatie verdient het om met geduld, tijd en aandacht naar te kijken. Een crisistijd is vaak een verdrietige maar ook een leerzame periode. Het ultieme moment om jezelf eens onder de loep te nemen en samen te vechten voor een overwinning. Als je samen een crisis overleeft, heb je groeikansen benut die je verder helpen. Niet alleen in relatie met je partner maar ook in andere relaties werpen ze ongetwijfeld hun vruchten af.

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *