De kracht van het voorstellingsvermogen

In mijn vorige blog schreef ik over een doelgericht leven en de meerwaarde daarvan. Als je naar een doel toewerkt, krijgt je leven meer uitdaging en perspectief. Je kunt op 3 niveaus doelen formuleren: zakelijk, privé en persoonlijk. In deze blog leg ik uit wat daarbij de toegevoegde waarde en de kracht is van het voorstellingsvermogen.

De werking van het brein

Om naar een doel toe te werken, is het voorstellingsvermogen onmisbaar. Als je een goede voorstelling kunt maken van wat je precies wilt bereiken, kun je daar beter op inspelen. Je brein en je lijf werken samen om een doel of droom te realiseren. Het brein bestaat uit een netwerk van vertakkingen. Zodra je iets nieuws aanleert, ontstaat er een nieuwe vertakking. ook te vergelijken met een nieuw pad. Hoe realistischer je doel, hoe sneller er een pad in je brein wordt aangemaakt om je doel te realiseren.

Hoe werkt voorstellingsvermogen

Stel je voor dat…

Stel je voor hoe je leven er uit ziet met het behalen van een bepaald doel. Bedenk wat het je dan heeft opgeleverd en hoe jij je daarbij wilt voelen. Als je het voor je kan zien, ontstaat er meer motivatie en bereidheid om voor je doel te gaan. Je kunt je brein door de inzet van het voorstellingsvermogen sturen van een mogelijkheid richting een werkelijkheid. Je vergroot de slagingskansen om je doel werkelijk te behalen.

Passie borrelt

Visualiseer dit proces in een soort verhaal wat je concreet kunt gaan inkleuren. Voel je iets borrelen? Dat is een signaal dat passie heet. Een element dat een sturende werking en invloed heeft op het proces in het brein om nieuwe paden te realiseren.

Het voorstellingsvermogen gevoed door passie helpen je op weg om een nieuwe koers te gaan varen. Met passie kun je recht op je doel af!

Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van vrouwen. Ook coacht zij mensen die bijna met pensioen gaan. Zij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *